Maso i koláče – drobné triky hospodyněk, tentokrát až z Ameriky
Nejen české, ale třeba i americké hospodyňky měly své fígle a triky v kuchyni. Například maso nikdy nenaklepávaly. Plátky masa uložily na půl hodiny do směsi tří lžic octa a jedné lžíce olivového oleje. Takto předpřipravené steaky byly prý po usmažení jemné a krásně šťavnaté.
Dalším americkým trikem je uchování načatého citronu. Pokud z něj ukrojíte jenom kousek, zbytek máte vložit do misky s vodou a uschovat v lednici. Vydrží klidně i týden a bude stále čerstvý.
A ještě jeden trik na závěr. Americké hospodyňky nepotíraly před pečením povrch koláčů vajíčkem, jak jsme zvyklé my, ale velmi oslazeným mlékem. Cukr v mléce při pečení zkaramelizuje a zaručí jejich křupavý povrch.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.