Mátový postřik je přírodní zbraní proti mouchám. Fungovat bude i levandule

3. červenec 2023

Mouchy jsou velmi citlivé na pachy. Pokud se nepříjemných letních společnic potřebujete zbavit, vyrobte si mátový postřik.

Do vlažné vody vložte natrhanou mátu nebo květy levandule. Nechte macerovat, přeceďte a vyrobený postřik použijte tak, že postříkáte okenní rámy a parapety. Funguje i to, když si pořídíte mátový nebo levandulový esenciální olej a použijete ho do aromalampy.

Jednoduchý přírodní odpuzovač much vyrobíte tak, že do jablek napícháte hřebíček, mouchy se nástraze obloukem vyhnou. Pomáhá i dobrá volba domácích květináčů s bylinkami – máta, pelyněk i bazalka jsou pro mouchy nepřijatelné. Velký zájem naopak budí biologický odpad, ukládejte ho proto vždy zvlášť mimo odpadkový koš do dobře uzavřené nádoby.

Drobné mušky na pokojovkách

Možná i vás doma obtěžují drobné černé mušky, které se objevují v blízkosti pokojových květin. Začátek jejich výskytu často souvisí s nákupem nových rostlin v květináči, často jsou jejich larvy už v substrátu a okem nejsou viditelné.

Účinným a velmi levným způsobem boje proti přemnožení mušek je posypání povrchu substrátu několikamilimetrovou vrstvou písku, nejlépe křemičitého. Písek totiž znemožní samicím kladení dalších vajíček.

Funguje i časově náročnější metoda, kdy hlínu před použitím propaříte v páře. Druhý recept, jak larvy mušek zlikvidovat, je nechat substrát zcela vyschnout. Pokud už vám hejno mušek poletuje v domácnosti, použijte na ně vysavač.

Spustit audio

Související