Mělnické mikrobylinky dobývají restaurace. Chystají se i do domácností

Kuchařky a kuchaři dobře vědí, že výslednou chuť připravovaného jídla můžou ovlivnit mnoha způsoby. Řada šéfkuchařů volí mikrobylinky, výhonky mladých rostlin, které podle šéfkuchařů dodávají chuti nový rozměr. Průkopníkem mikrobylinek je pěstitel Jakub Svoboda.

Jakub Svoboda zasel poprvé před rokem. Téma si nastudoval na amerických webech, nakoupil pěstitelské lampy a dal se do toho: „Microgreens nebo-li mikrobylinky jsou nejzdravější typ zeleniny na světě,“ říká pěstitel, který dnes zásobuje 12 špičkových restaurací.

Malé barevné výhonky plné chuti

Pěstitelé microgreens (mikrobylin, mikrozeleniny) kladou důraz na kvalitní osivo. Z jednoho semínka roste rostlinka do velikosti 7 až 15 cm. Když doroste do této velikost, a zároveň se objeví první pravé lístky, rostlinky se konzumují nebo distribuují. V tomto stádiu je rostlina nejlepší, plná energie, minerálních látek a vitamínů. Všechnu produkci Jakuba Svobody zatím spotřebují pražští restauratéři.

Mikrobylinky se čím dál častěji objevují v restauracích

„V chladícím boxu vydrží rostlinky zhruba 14 dní,“ upozorňuje Petr Tyrichtr z Crystal Bistra. Popisuje, že mikrobylinky jsou detailem, který odlišuje jejich jídlo od toho, které se vaří jinde. S bylinkami zde pracují často, oblíbené jsou především celerové výhonky. Podle zkušeností kuchařů se dobře doplňují s chutí kořene celeru.

Mikrobylinky do domácnosti

Každý si může ověřit, proč se mikrobylinky stávají žádanou ingrediencí v kuchyních kvalitnějších restaurací. Lístky velmi mladých ředkviček, brokolice, rukoly nebo celeru můžete ochutnat, když si je vypěstujete nebo seženete na některém z farmářských trhů. Právě tam se totiž pěstitel Jakub Svoboda chystá nabízet řadu určenou pro domácnosti.

Microgreens nebo-li mikrobylinky jsou nejzdravější typ zeleniny na světě,“ říká pěstitel

Microgrenns nekladou téměř žádné nároky na zahradnické schopnosti. Porostou v průhledných plastových, uzavíratelných krabičkách. Vydrží jak v lednici, tak za oknem, kde z velikosti „micro“ mohou dorůst až na „baby“.

autor: pek