Milan Kubek: Své ženě jsem manželem, trenérem, sponzorem i manažerem a nosím jí kufry

3. prosinec 2020

Prezident České lékařské komory Milan Kubek musí umět skloubit náročnou funkci s praxí lékaře a rodinou. Jeho manželka Lenka Kubková je úspěšnou maratonskou běžkyní, běhání je jejich společným koníčkem.

Milan Kubek vykonává funkci prezidenta České lékařské komory, která sdružuje všechny lékaře u nás, od roku 2006. Říká se, že co dva právníci, to tři různé názory, podle Milana Kubka je to u lékařů ale ještě horší, tři lékaři a tři různé odborné názory. Lze tedy všem vyhovět? „Já nemám ambice, abych vyhověl všem lékařům, to prostě není možné. Snažím se hlavně dělat pro lékaře, co nejvíce mohu. Občas to někdo ocení, občas ne, ale to je život. Je to vysvětlování a také permanentní zápas s politiky.“

Komunikace s lékaři a veřejností

S lékaři, kteří jsou členy komory, komunikuje Milan Kubek nejčastěji prostřednictvím hromadných mailů, kterým říká „kobercové nálety“. Jejich problémy a starosti chápe velmi dobře, protože jako člen komory má zákonnou povinnost práci lékaře vykonávat.

Velmi důležitá je podle něj také komunikace lékařů s veřejností. V této souvislosti ho těší webový portál, který Česká lékařská komora provozuje. Zájemci na něm najdou aktuální informace, různé rady i zajímavé příběhy.

Manželka Lenka Kubková zvládla, jako první Češka, nejtěžší maratonské běhy světa

Náročný pracovní život se Milan Kubek snaží spojit s rodinným. S manželkou Lenkou jsou spolu už dvacet let a mají tři děti, dcery Zuzanu, Kamilu a Michalu. „Svoji ženu po více než dvacetiletém manželství pořád strašně miluji a jsem moc rád, že ji mám. Byl bych šťastný, kdybychom ten společný maraton spolu dali,“ vyznává se z lásky k své ženě.

Oba manžele, kromě rodiny, spojuje také společný koníček a tím je běh na dlouhé tratě. Zatímco Milan Kubek v životě uběhl nejvýše půlmaraton, Lenka Kubková je amatérská běžkyně, která zvládla jako první Češka World Marathon Majors, tedy šest hlavních světových maratonů (v Berlíně, Londýně, Bostonu, New Yorku, Chicagu a Tokiu).

Právem je tak na svou ženu Milan Kubek pyšný: „Největší hvězda je moje žena. U těchto maratonů je hrozně těžké se vůbec dostat na start, hlásí se tam obrovské davy lidí. Manželka se tam dostávala tím, že její časy byly s ohledem na její věk tak dobré, že se kvalifikovala svými výkony. A já jsem jejím trenérem, sponzorem, manažerem, nosím kufr, starám se o logistiku a strašně mě to baví. Kromě dětí je běhání je další věcí, která nás spojuje.“

Aktuální rozvolnění protiepidemických opatření je podle Milana Kubka předčasné

Nejenom pracovní, ale i rodinný život Milana Kubka velmi ovlivňuje současná pandemie covid-19. „Nedá se tomu vyhnout, například domácí výuka dětí. Nejmladší dcera začala chodit do školy teprve tento týden, ta nejstarší je zase medička a pomáhá jako dobrovolnice – sanitářka. Covid modifikuje život každého z nás a všichni se těšíme, až konečně přijde vakcína a skončí tenhle život, který nás tak omezuje a oplošťuje.“

Současné rozvolňování protiepidemických opatření Milana Kubka naplňuje obavami, je podle něj předčasné. Proto apeluje na veřejnost, aby lidé dodržovali veškerá opatření a doporučení, zejména v souvislosti s vánočními svátky: „Byl bych moc rád, aby letošní Vánoce nebyly svátky konzumu a bujarých večírků, ale ve znamení návratu k rodině.“ A pokud vás zajímá, jak bude Milan Kubek se svojí rodinou Vánoce trávit, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio