Mistr Theodorik je první umělec v české historii, kde známe jeho dílo. Císař ho nazýval svým malířem a dvořanem

Kaple Svatého kříže je bezesporu největším klenotem středověkého hradu Karlštejna. Podobu jí daly v polovině 14. století malby Mistra Theodorika, prvního umělce v české historii, kterého můžeme bez pochybností spojit s konkrétním dílem.

V kapli najdeme 129 deskových obrazů zobrazujících povětšinou světce, panovníky, biskupy a další církevní postavy, takzvané nebeské vojsko Kristovo. Zvláštností je měkký styl malby s jemnými a velmi živými barvami. Celá kaple je také obložena broušenými polodrahokamy.

Rozměrné dílo vzniklo za pouhé dva roky. To by ovšem Mistr Theodorik sám nezvládl. Tehdy bylo běžné, že na tak velkých projektech spolupracovaly celé týmy umělců. Sám zcela jistě namaloval hlavní a největší obraz – Ukřižování.

Theodorikův původ je neznámý, snad do Prahy přišel ze severozápadní Evropy. Díky svému spojení s císařským dvorem Karla IV. je nejlépe zdokumentovaným gotickým malířem. Později stál v čele pražského malířského bratrstva a císař si ho doslova přivlastnil, nazýval ho „svým malířem a dvořanem“. Mistr Theodorik zemřel někdy okolo roku 1380.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.