Muzeum kávy v Klentnici je esencí čisté radosti z kávy a její přípravy. Vzniklo v bývalé faře

7. listopad 2023

Když přijedete do Klentnice nedaleko Novomlýnských nádrží na jižní Moravě, můžete navštívit muzeum provoněné kávovými zrny. V prostorách bývalé fary tam totiž vzniklo Muzeum kávy, které představuje jednak historii kávových přístrojů, jednak i způsoby zpracování a pražení kávových zrn.

Jedinečnou exkurzi do historie přípravy kávy nabízí Muzeum kávy v Klentnici. Sbírka zahrnuje přes pět set exponátů, od kávových přístrojů přes pražičky kávy až po rozsáhlou sbírku mlýnků. Otevřeno je od jara do podzimu.

Když Radek Džiuban koupil uprostřed vinařského kraje zchátralou faru, radil se se svým otcem Miroslavem, co by v ní mohlo vzniknout. Láska ke kávě je přivedla na myšlenku otevřít kavárnu. Jakkoli se tento nápad mohl zdát bláznivý, nakonec vyšel. Díky přátelství s Michalem Křižkou a rodilým Italem žijícím v Česku Manuelem Bertarellem pak přišel i nápad využít další prostory pro expozici pražiček, mlýnků a přístrojů na přípravu kávy. Právě tito dva muži kávovary do místní sbírky hledali ve Francii a Itálii.

K vidění jsou tu dnes známé i ojedinělé espressovače, které mapují celou historii přípravy kávy. Nejstarší exponát je z roku 1890. Jedná se o překapávač, který byl předchůdcem pozdějších espressovačů. Zajímavý je také přístroj, který má ve spodní části malé topeniště na dřevěné uhlí. Návštěvníci mohou obdivovat i velkou sbírku kávových mlýnků nebo domácích pražiček. K vidění jsou i historické průmyslové přístroje.

Některé mlýnky jsou doslova uměleckými skvosty

Zajímavým prvkem muzea je interaktivní mapa světa, díky které se návštěvníci dozvědí, ve které zemi převažuje jaký druh pěstované kávy. Průvodci pak ochotně seznámí s historií kávy, jejím zpracováním až po výrobu lahodného espressa.

Muzeum kávy v jihomoravské Klentnici má otevřeno na jaře a na podzim od středy do neděle, v letní sezóně pak každý den. Od poloviny prosince do konce ledna je během zimní pauzy zavřeno.

Interaktivní mapa světa ukazuje, ve kterých státech se pěstují které druhy kávy
Spustit audio