Muzeum v Protivíně nabízí kuriózní podívanou. Skládá se z nesourodých expozic

17. říjen 2016
Česko – země neznámá

Turistické infocentrum má v Česku téměř každé městečko. Infocentrum v jihočeském Protivíně je ovšem jedinečné. O barokní budovu, která kdysi sloužila jako špitál, se totiž dělí s neobvyklým muzeem. V několika místnostech a podkroví jsou umístěny expozice, které byste rozhodně nečekali.

Přízemí patří kostrám exotických zvířat. V několika místnostech si můžete zblízka prohlédnout skelety nosorožců, žirafy nebo hrošíka. V bývalé černé kuchyni najdete vitrínu s opičími lebkami. Exempláře patří do sbírky majitele nedaleké krokodýlí zoo Miroslava Procházky, který nakupuje kostry uhynulých zvířat v zoologických zahradách.

Dále narazíte na výstavu věnovanou slavnému básníkovi a výtvarníkovi Jiřímu Kolářovi, který se v Protivíně narodil v roce 1914. Ke zhlédnutí je zde celá řada umělcových unikátních koláží, proláží a chiasmáží, ale také třeba pletené oblečky, do kterých ho maminka coby kojence převlékala.

Podkrovní prostory plní modely českých a moravských hradů a zámků. Ze špejlí je v poměru 1:125 vytváří Ladislav Novák z nedalekého Myšence, který je dokonce zapsaný v české knize rekordů. Část půdy rovněž slouží jako prostory pro putovní výstavy.

Protivínské infocentrum je otevřeno celoročně. Najdete ho na náměstí hned vedle kostela.

Část podkroví je vyhrazena putovním výstavám
autor: Filip Černý
Spustit audio