Na horním toku řeky Dyje na Jindřichohradecku si můžete užít panenskou přírodu

5. červenec 2016
Česko – země neznámá

Moravská Dyje, která je spolu s Německou Dyjí jednou ze zdrojnic řeky Dyje, pramení nedaleko Třeště na Vysočině. Po pár kilometrech ale její tok zamíří k Dačicím v Jihočeském kraji. A právě v úseku od Dačic až k rakouským hranicím bylo údolí řeky prohlášeno za přírodní památku, kterou stojí zato navštívit.

Celková délka řeky na území přírodní památky je 24 kilometrů. Cestou tvoří různé meandry a peřeje, na březích se nacházejí zbytky lužních lesů nebo zajímavé mokřady. Tak nějak vypadala většina našich řek ještě v 19. století, kdy byly možnosti regulovat vodní toky mnohem omezenější než dnes.

Není proto divu, že se v zachovalém přírodním prostředí u řeky Dyje daří dodnes různým druhům vzácných rostlin a živočichů. Význačnými chráněnými druhy jsou tady například vydra říční, škeble říční, velevrub malířský, ryby hořavka duhová, ouklejka pruhovaná nebo rak říční.

Údolím Moravské Dyje prochází několik turistických tras, ze kterých je možné si unikátní přírodu zblízka prohlédnout. U Dačic vás do nivy Dyje zavede naučná stezka po okolí města, jižně od městečka pak podél řeky vede zelená značka až k Louckému mlýnu. Na tu navazuje žlutá trasa končící na rakouské hranici.

Po málo frekventovaných silničkách podél řeky vede i několik značených cyklotras. Většina cest je dobře schůdných, terén je rovinatý a nenáročný.

autor: Filip Černý
Spustit audio