Na Luční boudě mají čerstvého pstruha i v zimě. Sami si ho chytíte

Na krkonošské Luční boudě ukrývají ve sklepích sádky, které fungují i v zimě. Díky tomu si pstruha v nejčerstvějším možném provedení dáte jakýkoliv měsíc v roce. Můžete si ho i sami chytnout a v restauraci vám ho připraví. Třeba na másle. Klasickou úpravu doporučuje Miloslav Hornych, který předvedl, jak je jednoduchá.

Pstruh na másle

pstruh
máslo
sůl

Postup:

Pstruha očistíme a vykucháme. Maso pak necháme minimálně půl hodiny odpočinout. Kdybychom začali pstruha hned připravovat, maso se začne při tepelné úpravě kroutit.

Pečeme dozlatova na roštu nebo grilujeme doma v troubě. Příprava trvá přibližně 12 minut, z každé strany šest

Maso zevnitř i zvenčí osolíme. Stejným způsobem i omastíme rozpuštěným máslem.

Pečeme dozlatova na roštu nebo grilujeme doma v troubě. Příprava trvá přibližně 12 minut, z každé strany šest. Záleží na velikosti pstruha. V průběhu přípravy pstruha poléváme máslem. Až se maso u páteře zatáhne, je pstruh hotový. Podáváme s vařeným bramborem maštěným máslem.

Miloslav Hornych

Vyučil se v Teplicích nad Metují. S profesionálním vařením začal v Teplicko-Adršpašských skalách a na zimu jezdil vařit do Krkonoš. Miluje zasněžené hory, i když z kuchařského hlediska je takové prostředí náročnější. Zimní sezona začíná v prosinci a končí v březnu. Zásobování v nadmořské výšce přes 1400 metrů si zajišťuje díky skútru a rolbě. Miluje české omáčky a steak.