Na velkém kameni na louce u Habrů povečeřel Jan Žižka. Odpočíval po vyhrané bitvě

28. červen 2023

Na Vysočině u obce Habry, na historické trase mezi Kutnou Horou a Havlíčkovým Brodem, leží na louce velký kámen, který pamatuje husitské války. A také jednu z jejich významných postav, vojevůdce Jana Žižku z Trocnova.

„Podle legendy měl na tomto kamenném stolci povečeřet 8. ledna 1422,“ říká amatérský badatel Jaroslav Dibelka z Habrů. Právě na louce nad Habry dodnes pod mladým dubem leží asi pět metrů dlouhý kámen. „Jan Žižka tehdy pronásledoval vojska Zikmunda od Kutné Hory,“ pokračuje ve výkladu historických souvislostí průvodce. U Habrů se měla odehrát bitva, kterou husité vyhráli.

Zajímavá je i samotná cesta ke kameni. Vede po louce, na které je nově vysázená ovocná alej, v dálce je vidět obora s pasoucími se daňky. Kámen leží pod dubem, který určitě Žižkovu dobu nepamatuje, ale dnes vytváří příjemný stín. K posezení je na místě k dispozici dlouhá dřevěná lavice. „Stojí za to napodobit velkého vojevůdce a odpočinout si na kameni, kde odpočíval i on,“ říká Jaroslav Dibelka.

Celá legenda je také napsaná na kovové pamětní desce, která je připevněná na menším kameni. Kromě popisu událostí je na ní i husitský kalich s latinským nápisem Veritas super omnia. Tedy v překladu ono známé Pravda vítězí.

Spustit audio