Na zámku v Litvínově mají Vánoce po celý rok. Nabízejí přehlídku řemesel, nápadů, zručnosti a vtipu

26. prosinec 2019

Je vám líto, že jsou letošní vánoční svátky už pryč? Za kouzlem Vánoc a třeba i inspirací pro ty příští se můžete vydat do Valdštejnského zámku v Litvínově na severu Čech. Tam je k vidění výstava nazvaná Vánoce po celý rok aneb přehlídka řemesel, nápadů, zručnosti a vtipu. A tím je řečeno vše. Na devatenácti vánočních stromcích jsou představeny ukázky starobylých řemesel i novodobých vtipných nápadů.

Vedle renomovaných výtvarníků, jako jsou například Tereza Komárková nebo Martin Lhoták, tu vystavují i členky klubu Herdulky. Jejich paličkované červenobílé hvězdy připomínají mistrovská díla krušnohorských krajkářek. A nenechaly se zahanbit ani členky místního Patchwork klubu, jejichž šité linecké cukroví je opravdu k nakousnutí.

Až nepochopitelné jsou plastické bílo-zlaté hvězdy vyrobené z droboučkých korálků. A nechybí ani ozdoby perníkové – jak s klasickými vzory, tak zcela moderně pojaté. Bělostná výšivka richelieu zase krásně kontrastuje s tmavozeleným jehličím. A na dalším stromku se vznášejí andělíčci jako živí.

Zrak upoutá i Strom pro svobodné a rozvedené pány ověšený ozdobami z pivních tácků. Nebo cédéčka opletená pestrými korálky. Najdete tu i stromek zkrášlený čajovými sáčky nebo keramickými trpaslíky a muchomůrkami s výzvou Nenechte se otrávit. A k tradičním patří stromek vyšňořený perličkovými ozdobami firmy Rautis z Poniklé. Letos na téma světadíly.

Výstavu devatenácti nápaditě, krásně a vtipně ozdobených vánočních stromků můžete v litvínovském zámku navštívit do listopadu roku 2020. Pak ji vystřídá nový gejzír nápadů. A když už ve Valdštejnském zámku v Litvínově budete, mrkněte i na další výstavy. Otevřeno tu mají od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin (s výjimkou státních svátků).

Spustit audio