Naučná stezka Petrovicko na Sedlčansku vás provede Krajem kamenů. Ohromí vás dva obří balvany

8. listopad 2023

Naučná stezka Petrovicko vede krásnou krajinou jižního Sedlčanska na samotném jihu Středočeského kraje. Oblastí, která je posetá volně ležícími žulovými balvany různých tvarů a velikostí. Stezka vede nádhernou přírodou kolem mlýnů, jeskyní, potoků a také k rozhledně Kuníček, ze které si můžete celou oblast hezky prohlédnout. Trasa začíná a končí v obci Petrovice, v jejíž blízkosti se nacházejí dva nejslavnější žulové balvany.

Vrškámen je název nejvýše položeného žulového solitéru ve Středočeském kraji. Za přírodní památku byl vyhlášen v roce 1977. Pověst říká, že ho tu upustil čert a dokonce stačil do balvanu otisknout i své kopyto, které je viditelné v jeho horní části. Dostat se nahoru je poměrně obtížné, protože kámen je značně uhlazený a poměrně vysoký. S rozměry 3,5 krát 5,5 a výškou 3,2 metru je největším žulovým balvanem ve středních Čechách. Kámen je zajímavý mimo jiné také tím, že stojí zcela osamoceně a v jeho těsné blízkosti nenajdete žádné další žulové kameny.

Neméně pozoruhodný je další balvan, na který narazíte na Naučné stezce Petrovicko. Viklan Husova kazatelna, který se nachází v lesích na sever od Petrovic. Jde o vůbec největší viklan v celé České republice. Je dlouhý 4, široký 2,5 a vysoký 2,7 metru. Podle místní legendy kázal u tohoto mohutného viklanu mistr Jan Hus. Odtud tedy pochází jeho pojmenování.

Tento žulový balvan je na rozdíl od Vrškamene doslova obklopen dalšími žulovými kameny s větší i menší velikostí. Navíc je značně členitý a má zajímavý srdcový tvar. Volně ležících balvanů na stezce ale najdete víc. Nedaleko již zmíněných například i tak zvaný Čertův kámen.

Husova kazatelna je největším viklanem v České republice

Naučná stezka Petrovicko vás ale nezavede pouze ke kamenům. Provede vás nádhernou přírodou k několika mlýnům, jeskyním, potokům, vápencovému lomu a k Mašovickému rybníku. Cestou budete moci pozorovat vzácné druhy fauny a flory. Stezka je primárně určená turistům, její část je přístupná i pro cyklisty.

Na celou oblast je krásný pohled i z výšky. To vám umožní rozhledna Kuníček na vrchu Hodětíně, která se nachází přímo na trase stezky hned u obce Petrovice. Pohled na celou lokalitu je skutečně nádherný. Je totiž poměrně řídce osídlená. Výhled do zalesněných kopců a polí za návštěvu rozhledny určitě stojí.

Spustit audio