Návrhářka a designérka Liběna Rochová: Ženě oblékám především duši

20. srpen 2020

Módní návrhářka a designérka Liběna Rochová se oděvní tvorbou proslavila u nás i v zahraničí. Od počátku osmdesátých let minulého století, kdy na módní scénu vstoupila, získala řadu významných ocenění. Je označována za nejvlivnější dámu české módy a své zkušenosti předává i studentům Ateliéru oděvu a obuvi na pražské UMPRUM.

Návrhářka a designérka Liběna Rochová je ikonou naší módní scény. Kromě mnoha cen, které za svoji tvorbu získala, jsou její díla vystavena i v muzeích a galeriích. Je také autorkou řady divadelních a filmových kostýmů a šaty si v jejím ateliéru nechává šít mnoho celebrit. Sama návrhářka chodí nejraději v černé barvě a vlastnímu oblékání mnoho času nevěnuje: „Moc času tím neztrácím. Ráno si většinou během snídaně řeknu, co si na sebe vezmu. Vybírám samozřejmě podle toho, kam jdu a jaké je počasí. Moc oblečení doma ani nemám. Jsem v šatníku minimalista, kupuji si kvalitní věci a mám ráda, když je mohu nosit dlouho. Kloním se k udržitelnosti, která je zvláště v dnešní době velmi důležitá.“

U Liběny Rochové si nechávají šít oblečení hlavně ženy, ale ona sama by ráda připravila i nějakou kolekci pro muže. „Muže miluji, jsou moc důležití, já sama mám skvělého muže doma. Přemýšlím, že pro muže konečně také nějakou kolekci udělám, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Jenom jednou jsem pro ně připravila kolekci obleků, barevnou a z přírodních materiálů, ale firma, pro kterou jsem to chystala, nakonec řekla, že je to hodně barevné a muži by prý takové obleky nenosili.“

Služby populární módní návrhářky využívají hlavně celebrity a mnoho lidí se domnívá, že jí vytvořené oblečení je nad jejich finanční možnosti. To však není úplně pravda. „Ano, mám klienty, kterým připravuji nákladné modely, ale se skvělým kolegou Pavlem Vlasákem a jeho týmem děláme dvakrát do roka limitované edice, které jsou cenově dostupné,“ upřesňuje Liběna Rochová.

„Individuální služby jsou pochopitelně nákladnější, ale s klienty dlouho pracuji. Musím vědět, na jakou příležitost má oblečení být, kolik chce do něho klientka investovat nebo jakou má ráda barevnost. Především totiž oblékám duši ženy. Klientka se musí s hotovým oděvem potom ztotožnit a oblečení by mělo být jako její druhá kůže,“ vysvětluje návrhářka.

Vedoucí ateliéru designu obuvi a oděvu

Liběna Rochová je nejenom návrhářka a designérka, ale také profesorka. Jako vedoucí Ateliéru oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze předává studentům své bohaté zkušenosti. „Přijímáme jenom kreativní studenty s fantazií, talentové zkoušky u nás trvají celý týden. Velmi mě to se studenty baví a je to pro mě hodně inspirativní. Mám skvělý tým, cestujeme po světě a já tak zužitkuji své bohaté zahraniční kontakty. Děláme konceptuální pojetí projektů, zadáváme témata a až potom vznikají návrhy modelů, jejich výběr, rešerše a kresebná část. Potom se zkušebně návrhy nastříhají na modelku a teprve pak se piluje 3D forma. K tomu, než kolekce vznikne, vede totiž mnoho schůdků,“ přibližuje Liběna Rochová.

Půtky mezi Brnem a Prahou jsou zbytečné

Liběna Rochová má ateliér v Praze a zde také vyučuje. Pochází ale z Brna a často tam jezdí, i když kvůli pracovnímu vytížení zejména o víkendech. „V Brně mám manžela, který ho nechce opustit, a já to respektuji. Na druhé straně ale očekávám vstřícnost i od něj. Máme tam dům s krásnou zahradou, o kterou se stará právě manžel. Když přijedu, trávím čas nejraději doma a nemám tendenci se jít družit do města, ale občas se zajdu podívat do centra. Těší mě, že Brno jde v dobrém velmi nahoru. Fandím mu a je mi tam moc dobře. Nemám ale ráda takové ty půtky mezi Brnem a Prahou. Ty mi přijdou úplně zbytečné, protože každé město má své. Když vyjedete do světa, tak vám tyhle problémy přijdou úplně bezvýznamné,“ svěřuje se návrhářka. Každý rok Liběna Rochová tráví v Brně také minimálně týden s vnoučaty. Možná vás překvapí, jaký jim připravuje program a kam s nimi chodí. Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio