Navštivte neolitický dům ve Všestarech a vyzkoušejte si, jak se žilo v pravěku

6. únor 2014
Česko – země neznámá

Zajímáte se o pravěk? Chcete vědět, jak se žilo v době kamenné, jak naši předkové před mnoha tisíci lety obdělávali primitivními nástroji půdu, jak rozdělávali oheň a jak si stavěli obydlí?

Pokud ano, pak můžete zajít do některého z takto zaměřených muzeí a prohlédnout si archeologické nálezy ve vitrínách za sklem. Anebo můžete vzít batoh, do něj pracovní oblečení a zajet do archeoparku nedaleko Hradce Králové.

V obci Všestary před necelým rokem vyrostl unikátní areál živé archeologie, kde postupně vzniká replika pravěké osady. Vedle klasické muzejní expozice tu najdete třeba neolitický dům, ve kterém si můžete vyzkoušet rozdělat oheň pomocí pazourku nebo křesadla nebo opracovat dřevo kamennou sekerou – tu si ovšem předtím několik hodit budete muset brousit.

Pravěká vesnice

Ukázka různých typů obydlí – od „dlouhého“ neolitického domu, přes polozemnici až po roubenou stavbu ukazuje, jak se kdysi dávno vyvíjelo stavební řemeslo a jak se pravěký člověk zdokonaloval v ochraně před nepřízní počasí.

Středisko experimentální archeologie tu také pravidelně pořádá dílny a workshopy, při nichž si jednotlivé techniky mohou návštěvníci sami vyzkoušet. O následujícím víkendu (8. února 2014) zvou například na dílnu pravěkého odívání. Podrobnosti o pravěké vesnici najdete na adrese www.archeoparkvsestary.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio