Nejlepším jídlem je 300 gramový steak, říká šéfkuchař Radovan Malár

22. červen 2020

Radovan Malár je šéfkuchařem v restauraci U Bílé labutě v Lysé nad Labem. Vyhlášené speciality se vypravili ochutnat Iveta Demeterová a Dušan Vágai.

Vy jste během nouzového stavu na internetu vystavili menu a lidé si tak mohli vybrat a objednat jídlo. Sami si pak pro něj chodili nebo jste i rozváželi?

„Nově jsme začali i rozvážet, na základě telefonických objednávek. A musím říct, že zájem byl takový, že v tom pokračujeme i teď. Lidé nám volali s tím, že nás chtějí podpořit, cítili jsme vděčnost. Rozjelo se to tak, že už sháníme dalšího rozvozáka, řešíme druhé auto a polepy na něj. Zkrátka jsme rozšířili nabídku o další službu.“

Jaký je po nouzovém stavu zájem o jídla?

„Obrovský.“

Základem je dobrý vývar

O tom, že kuchařské umění Radovana Malára je na vysoké úrovni, svědčí i to že je členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Během naší návštěvy jsme proto zašli i do kuchyně.

Radovan Malár

Co právě vaříte dobrého?

„Vzadu nám bublá vesnická roštěná, jsou tu domácí jeřabiny, houby, …

A tady se vám vaří hovězí polévka.

„Ten stavíme každý den, aby byl čerstvý. Všechno se totiž musí zalévat jen vývarem, je to prostě základ.“

Kolik litrů ten hrnec má?

„60 litrů.“

Z kuchyně pokračujeme dál ke skladům…

„To je naše další zázemí. Masový box, zeleninový sklípek, atd.“

Kolik za den vydáte jídel?

„Přes poledne asi 150 a odpoledne zhruba 180 až 250. Hrozně záleží na počasí. Když je ošklivo, lidi nechodí.“

Jeden ze zaměstnanců mezitím pečlivě dezinfikuje. Vy jste také kuchař? Co jste dneska připravoval?  

„Ano, jsem. Dneska vařil Radovan, šéfkuchař, my ostatní jsme hlavně pomáhali. Dodělávali jsme omáčky, krájeli maso, atd.“

A jaké je v restauraci U Bílé labutě v Lysé nad Labem vyhlášené jídlo?

„Největší ohlasy máme na vepřová žebra v naší domácí barbecue omáčce a na tatarák. To si lidé nejvíc objednávají a i si to mezi sebou doporučují.“

A jaké jídlo, úplně jednoduché, máte rád vy?

„Pro mě je nejlepší uzrálý, 300 g steak, který si hodím na pánev, přidám máslo … to mi stačí.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.