Nejmladší, nejmenší a nejhezčí. Tak charakterizuje Zámek Velké Březno na Ústecku jeho kastelán

30. srpen 2021

Zámek Velké Březno na Ústecku je nejmladším proto, že ho nechal zbudovat nejvyšší purkrabí Království českého Karel Chotek jako svou soukromou rezidenci na stáří až v letech 1842 až 1845. I když zvenčí působí zámek drobně, má dva prohlídkové okruhy, během kterých je stále na co koukat. A nejhezčí? To necháme na vás, budete-li po prohlídce souhlasit se zdejším kastelánem.

Další unikáty najdete uvnitř. Ke světově mimořádným exponátům patří obrovská stříbrná váza, kterou purkrabí Chotek dostal od vděčných Pražanů na rozloučenou, a ještě větší stříbrný svícen od české šlechty. Ozdoby a nápisy na nich připomínají velké činy, které purkrabí vykonal pro českou zem.

Zasadil se například o budování komunikací, za jeho časů začala paroplavba na Labi i koněspřežné spojení z Českých Budějovic do Lince. Také zveleboval Prahu, budoval moderní infrastrukturu a podporoval průmysl i humanitní ústavy.

Na zámku ve Velkém Březně často pobývala i jeho vnučka Žofie. Při pohledu na její portréty a fotografie člověk pochopí, proč se do ní zamiloval následník trůnu František Ferdinand d´Este. Jejich lásce a životu bohužel udělal konec sarajevský atentát.

Ve Velkém Březně si můžete dopřát i procházku krásným zámeckým anglickým parkem, který v jedné části přechází do zahrady upravené ve francouzském stylu. Park je přístupný celoročně.

Rodinná jídelna

A pokud máte rádi kombinované zážitky, najdete na webu zámku řadu akcí, které si můžete při výletu na zámek užít. Ať už jsou to výstavy květin, jako například Gladioly pro hraběnku Lívii nebo Růže pro hraběnku Henrietu anebo jiřinkové aranžmá, nedělní pohádky pro děti nebo kostýmované prohlídky s příběhem.

Na své si přijdou i milovníci hudby a vína. Na zámku se pořádají koncerty nebo Košt hraběte Chotka zasvěcený vínům. Akce Hraběcí mlsání vám zase v rámci prohlídky umožní okusit i dobové menu.

Spustit audio