Nejznámější vánoční trh v Německu je v Norimberku a patří Ježíškovi

Možná i vy rádi chodíte na vánoční trhy naladit se na Vánoce. A třeba byste rádi vyrazili i na nějaký opravdu velký a tradiční. Zkuste ten Norimberský, kam ročně jezdí skoro tři miliony lidí. A třeba vám přinese štěstí „švestkový mužíček“. Se svařákem v ruce si ho na tradičním vánočním trhu prohlédl náš německý zpravodaj Pavel Polák.

Pravděpodobně nejproslulejšími vánočními oslavami v Německu jsou vánoční trhy v Norimberku - Nürnberger Weihnachtsmarkt. Pro Norimberk je typičtější název Christkindlesmarkt - Ježíškův trh. Nejde tedy jen o obchodní činnost. Celý Norimberk touto akcí žije. Pořádají se různé podívané, uskutečňují se koncerty. Symbolem norimberských Vánoc je Ježíšek ve zlatobílém hávu se zlatou korunou a zlatými vlasy. Při zahajování vánočního trhu ho představuje každý rok vybraná blonďatá dívka.

Vánoční nabídka

Stánek s uzeninami

Vánoční trh má dohromady asi 180 stánků ze dřeva a červeno-bílé látky, která tvoří střechy. Podstatnou roli tam hraje tradiční nabídka vánočního zboží. Vedle typických norimberských perníčků a biskupských chlebíčků můžete ochutnat sladkosti, koupit hračky, vánoční ozdoby a umělecké předměty. Posilnit se můžete svařeným vínem a opékanými klobásami.

Norimberský perník

Regionální specialita Norimberský perník je výtečnou a velmi kvalitní delikatesou, která zpříjemní každou roční dobu. Křehký perník, jenž je obvykle pečen na oplatce (i celozrnné), je politý výtečnou čokoládou nebo cukrovou krustou a jeho chuť si ihned zamilujete. Norimberské perníčky jsou velké, nejde o malé cukroví, jak ho známe my. Kolečka nebo tabulky perníku mají i 20 krát 10 centimetrů.

Není nejstarší, ale v Německu je dost možná nejznámější. Na vánoční trh jezdí do Norimberku každoročně skoro tři miliony lidí

Trhy partnerských měst

Velice zajímavá je také procházka po vánočním trhu partnerských měst, kde si můžete zakoupit díla uměleckých řemeslníků ze zemí jako Nikaragua, Čína, Skotsko nebo Ukrajina. Také nejmenší návštěvníci si tam přijdou na své – pro děti je připravený kulturní program v domě zvaném Sternenhaus nebo projížďka historickým poštovním vozem taženým koňmi.

Kdy vyrazit?

Neopakovatelné kouzlo vánočního trhu zažijete v Norimberku až do Štědrého dne na náměstí Hauptmarkt, s kulisou kostela Panny Marie, s kašnou a s výhledem na gotický kostel sv. Sebalda v historickém jádru města.

zdroj: www.bavorsko.eu