Některá kamna prohřejí dům, jiná upečou kuře. Základem je ale vždy dobrý komín

12. srpen 2021

Pohled na živý oheň uklidňuje a hořící dřevo také krásně voní. A tak i ti, kteří po většinu roku zatápí vyťukáním čísla na termostatu, vezmou v létě do ruky sekyru, naštípou dříví a zatopí si pěkně postaru. I když, ono i to topení pevným palivem je teď moderní. Jaká kamna ale vybrat?

„Každá kamna potřebují určité množství vzduchu, aby měla optimální hoření, aby se dala zregulovat,“ říká Eva Bervidová z kamnářské firmy v Želetavě na Vysočině. Vzápětí dodává, že základem dobrého hoření je kvalitní komín. Bez něj budou i nejdražší kamna s nejmodernější technologií k ničemu. S dobrým komínem si pak už jen regulujeme přívod vzduchu, a palivo čistě hoří.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Je třeba si také dobře rozmyslet, k čemu a jak často chceme kamna používat. Jiná potřebujeme na vytopení celého domu, kde celoročně žijeme, jiná k občasnému zatopení v rekreační dřevěné chatě. Samostatnou kapitolou jsou pak kuchyňské sporáky, od kterých potřebujeme rychlé a intenzivní teplo. „Jsou na malinkaté kousky dřeva, ale není to na klasické topení, protože u něj musím pořád stát,“ říká Eva Bervidová a dodává, že existují i kamnosporáky, které mají větší topeniště, ale i malou plotýnku na vaření.

Odborníci také postupně bourají pravidla topení, kterými jsme se řídili spoustu let. Protože se postupně ustupuje od topení uhlím, zmenšují se nebo dokonce mizí rošty v topeništi. Potřebný tah zajistí správně zregulovaný přívod vzduchu. Zažité zvyklosti se mění i při roztápění. „U nás se topí tak, že se dávají velké kousky dospod, na to se dají třísky, na to podpal,“ popisuje Eva Bervidová s tím, že se tak okamžitě prohřeje komín a zlikviduje se vzduchová bublina.   

Spustit audio