Němečtí klienti Františkových Lázní. Výstavba na Klínovci. Bojovník SNP a příslušník Stasi z Krkonoš

3. listopad 2023

Prvním tématem prvních listopadových Sousedů jsou lázeňští hosté z Německa ve Františkových lázních. Odtamtud to pak už není daleko do Krušných hor.

Právě z Krušných hor nám poslala reportáž Marianne Allweis z naší partnerské stanice MDR. Zajímala se o český Klínovec, kde se chystá přestavba památkově chráněného areálu na moderní wellness hotel a rozšiřuje se lyžařský areál. Ne všechno tu probíhá hladce.

V závěrečném výročí týdne si připomeneme Wilhelma Gaidu, který se narodil 6. listopadu 1902 v Hořejším Vrchlabí. Už v mládí po vzoru svého otce vstoupil do komunistické strany.

V době španělské války verboval interbrigadisty, za což byl odsouzen. Po odtržení Sudet uprchnul do Prahy a v roce 1939 odešel do Sovětského svazu, kde pracoval ve známé traktorové továrně v Čeljabinsku.

V roce 1943 nastoupil Wilhelm Gaida do stranické školy v Moskvě. O rok později byl s několika dalšími Němci z českých zemí vysazen na Slovensku, aby tu politicky pracovali mezi místní německou menšinou a zúčastnili se Slovenského národního povstání.

Po porážce povstání se Gaida přidal k partyzánům. Po válce odešel do sovětské okupační zóny Německa v rámci Antifatransportu.

Začal působit jako funkcionář tamní komunistické strany, po krátké době začal pracovat pro ministerstvo státní bezpečnosti nově vzniklého východního Německa, tedy pro Stasi. V této obávané a nechvalně proslulé organizaci, která měla heslo Schild und Swert der Partei, to dotáhnul až k hodnosti plukovníka.

Za svou partyzánskou i politickou činnost Gaida obdržel několik významných východoněmeckých i československých vyznamenání. Zemřel v roce 1988 a byl pohřben na hřbitově pro prominentní komunisty Friedrichsfelde ve východním Berlíně.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio