Nevyhazujte větvičky z jarního průklestu ovocných stromů. Budou se vám hodit na čaj

11. březen 2025

V předjaří je vhodná doba pro gemmoterapii. Podle bylinkářky Radky Svatošové je to osvědčená metoda, kterou využívali pro lepší zdraví naši dávní předkové. Proto při průklestů ovocných stromů nevyhazujte větvičky s rašícími pupeny. Budou se vám hodit v kuchyni při přípravě zdravého čaje.

„Gemmoterapie není rozhodně nová metoda. Naši dávní předkové léčivou sílu pupenů znali a používali. V pupenech je velká léčivá síla, je tam obsaženo všechno, co vytvoří nový život. Stačí jít přírodou a uzobávat. Samozřejmě ale musíte vědět, z čeho ujídáte,“ radí bylinkářka Radka Svatošová.

Střih větviček

Třešňový čaj z mladých pupenů a větviček

V předjaří prosvětlujeme ovocné keře a stromy. A mladé větvičky z prořezů se dají velmi dobře využít na odvary a čaje. Výborný je třešňový nebo jablečný čaj. Chuťově jsou velmi různorodé. Vynikající je i odvar z černého rybízu nebo aronie, ve kterém je cítit chuť konkrétního ovoce.

Schválně vyzkoušejte. Vyberte mladé větvičky i s pupeny, nalámejte na menší kousky a vařte aspoň čtvrt hodiny, až nálev získá barvu a chuť. Je dobré si uvědomit, že nejen pupeny, ale i větvičky mají léčivou sílu a navíc obsahují vitamín C,“ doporučuje Radka Svatošová.

Sbírají se pupeny, které jsou už živé, těsně před rozpuknutím. Už v únoru se probouzejí některé keře a stromy. Například bříza nebo ostružiník. Bezpečné jsou všechny ovocné stromy a keře, také například lípa, buk, dub nebo bříza. Ne každý pupen vám ale bude chutnat. Můžete také jednoduše využít gemmoterapii ze své vlastní zahrady.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio