Husí vejce můžete ochutnat jen domácí, ale buchty z nich jsou úplný zázrak

Málokdo je ochutnal. V hromadném stravování totiž platí zákaz husí vejce používat kvůli vysokému riziku obsahu bakterií, např. rodu Salmonella, které způsobují salmonelózu. Vejce vodní drůbeže jsou v tomto směru náchylnější než vejce slepičí. K jídlu se příliš nehodí, ale pro pečení jsou jako stvořená.

Vědomí možné zdravotní závadnosti husích vajec odrazuje od jejich konzumace i chovatele hus, navíc lákavá není ani chuť těchto vajec, údajně působí olejnatě. Někteří z nich pečou, dávají je do moučníků. Vynikající jsou prý do buchet, které jsou pak vláčné a tzv. sypké, drobivé.

Tepelná úprava husích vajec

Při přípravě husích vajec natvrdo se doporučuje doba vaření nejméně 15 min. I obyčejný selský rozum člověku napovídá, že v průměru třikrát větší vejce, než je vejce slepičí, je třeba vařit delší dobu. Slepičí vejce má 50 až 70 gramů, to husí kolem 150 gramů. Jak známo, dostatečná tepelná úprava bakterie Salmonelly zničí, nepřežijí pasteraci. Pokud projdou teplotou ve středu vejce minimálně 72 °C po dobu aspoň 16 s, nemělo by hrozit žádné nebezpečí.

Husí kraslice

Skořápky na dekorace

Husí vejce, přesněji skořápky z nich, rádi využívají malíři a malířky kraslic i výrobci různých dekorací. Pro chovatele je pochopitelně nejdůležitější líhnout housata. „Co je čisté, neoplozené, tak to je moje,“ usmívá se Martina Loukotová, malířka kraslic z Letkova. Pro zájmovou činnost bývají určeny také přebytky vajec.

Malování kraslic z husích vajec

Před Velikonocemi rukami Martiny Loukotové projde až 150 husích vajec (a dalších 400 slepičích nebo křepelčích). Nazdobení jednoho roztavenou bílou voskovkou s příměsí včelího vosku trvá zhruba půl hodiny. Předchází tomu vyfouknutí, vymytí (příp. vydesinfikování, pokud bylo vejce zahříváno husou nebo v líhni), dále schnutí a stříkání podkladovou barvou. V tomto směru si paní Martina nemůže vynachválit autolaky ve spreji, barva je jednolitá, sytá a blýskavá.

Malířka kraslic Martina Loukotová s ošatkou husích kraslic na Velikonoční výstavě ve Šťáhlavech na Plzeňsku

Jarní snůška

Husí vejce jsou k mání jen zjara. Husy začínají snášet na přelomu února a března, vajíčka snášejí obden a celkový počet se u jednotlivých plemen různí, může to být 10, ale i 60 vajec. Pokud byste přece jen chtěli husí vejce vyzkoušet v kuchyni, ověřte si, že chovatel dbá na čistotu prostředí, vejce skladujte v chladu. Zpracujte je co nejdříve a zohledněte výše uvedená pravidla.