Liškový krém s vínem projasní i churavý podzim, přesvědčte se
Houby sice letošní léto a začínající podzim příliš nerostly, ale přesto ještě nějaké kousky seženete. Zavzpomínejte proto na lesní procházky a uvařte si skvělou krémovou polévku z lišek s bílým vínem. Dokonale ji umí šéfkuchař Petr Špinka z restaurace Honoria na zámku Herálec u Humpolce na Vysočině.
Liškový krém s bílým vínem
2 cibule
100 g nejlépe čerstvých lišek
2 dcl smetany (31% tuku)
½ dcl bílého vína
1 polévková lžíce másla
½ l hovězího vývaru
sůl
pepř
oregano
olej
Postup:
Cibuli si nasekáme najemno.
Lišky si očistíme a nakrájíme na hrubší kousky. Díky tomu se nám rychleji provaří, než kdybychom pracovali s celými kousky.
V rendlíku si rozehřejeme olej. Do rozpáleného oleje nasypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Poté přidáme nakrájené lišky a lžíci másla. Přibližně minutu restujeme.
Přilijeme bílé víno, které necháme vyvařit. Používáme kvalitní bílé víno, protože to nekvalitní nám může polévku zkazit.
Dolijeme vývarem. Dle chuti osolíme, opepříme a povaříme 20 minut.
Provařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixerem. Následně přilijeme smetanu a dobře promícháme.
Na závěr dochutíme oreganem a můžeme podávat.
Při podávání můžeme dozdobit lžící zakysané smetany, hráškovým luskem…
Petr Špinka
Mladý kuchař se narodil v roce 1987. Miluje českou kuchyni – maso, omáčky, polévky. Rád hostům v restauraci v Chateau Herálec připravuje regionální speciality. Suroviny bere od farmářů z Vysočiny. Skvěle vaří pro své hosty domácí marmelády, peče sušenky, stará se spolu se zahradníkem o zámeckou bylinkovou zahrádku a pečuje o zeleninu z tamního skleníku. Vaření ho baví!