Zkuste na Vánoce „madlenky“ – originální vláčné francouzské cukroví

Možná, že patříte k těm, kteří každý rok pečou svou povinnou sadu vánočního cukroví, ale zkusíte vždy i nějaké nové. V tom případě vám můžeme letos doporučit „madlenky“, které se tvarem trochu podobají českým pracnám, ale jsou z jiného těsta a nadýchanější. Recept na ně nám prozradil šéfcukrář francouzské pekárny Petite France Jaroslav Béza.

Madlenky

50 g mandlové mouky
150 g hladké mouky
6 g prášku do pečiva
200 g moučkového cukru
citronová kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
4 vejce
240 g másla

Postup:

Do mísy dáme změklé máslo a moučkový cukr a v kuchyňském robotu necháme promíchat.

Přidáme vejce a citronovou kůru. Až se suroviny spojí, přidáme mouku a kypřící prášek. Výsledná konzistence těsta by měla být řidší - krémová. Vhodné je těsto po vyndání z robota důkladně ještě jednou promíchat, například cukrářskou kartou.

Čtěte také

Směs naplníme do cukrářského sáčku, z kterého pak plníme do formiček ve formě protáhlých mušliček (používají se i na medvědí pracny). Pokud použijeme silikonové formičky, tak je není třeba vymazávat. Ostatní formičky vymažeme máslem a můžeme také vysypat moučkovým cukrem.

Madlenky podle receptu Petite France

Pečeme v rozehřáté troubě na 180° C po dobu 10 minut. Dobré je si ale pečení hlídat, protože doba se může lišit a být až 15 minut. Záleží na použité troubě. Upečená madlenka by měla mít po upečení zlatavý povrch.

Z formiček madlenky vyklepáváme, až když jsou mírně vychladlé. Pak posypeme moučkovým cukrem.

Jaroslav Béza

Cukrařina ho nadchla u jeho starší sestry, a tak se rozhodl jít stejnou cestou. Pracoval jako cukrář například v pražských hotelech, dnes vede provoz francouzské cukrárny Petite France. Sladké miluje a je to na něm prý vidět.