Gratinované lilky s parmezánem
Tak tohle opravdu není česká kuchyně. Za zkoušku však tento pokrm stojí. Lilek má v tomto pokrmu příchuť hub. Tuto specialitu můžeme trochu „počeštit“, když lilek vyměníme za mladou cuketu. Výsledný efekt bude také velmi dobrý, jen konzistence cukety je jiná, jaksi mnohem měkčí. Ještě malá poznámka. Lilek neloupeme, když použijeme cuketu, tu je oloupat potřeba.
Suroviny na 6 porcí:
1 lilek o hmotnosti přibližně 750 g
250 g mozarelly
300 g pasírovaných rajčat (možno použít i rajčata z konzervy)
40 g strouhaného parmezánu nebo Gran Moravia
čerstvá bazalka
olej na smažení
sůl
6 plátků sušené vepřové šunky - nejlépe pršut (prosciutto)
Postup:
Lilek omyjeme, osušíme a seřízneme zelenou část. Nakrájíme na plátky silné cca 1,5 cm. Osušíme je papírovou utěrkou a z obou stran prudce opečeme v rozpáleném oleji.
Opečené přendáme na savý papír, aby vsákl přebytečný tuk.
Opečený lilek naskládáme do zapékací misky nebo do pekáčku, osolíme a bohatě posypeme nahrubo nastrouhanou mozarellou a najemno nasekanou bazalkou.
Další vrstvou budou pasírovaná rajčata. Povrch posypeme nastrouhaným parmezánem nebo sýrem Gran Moravia.
Zapékáme cca 20 minut při 170–180 °C.
Hotový pokrm obložíme kornoutky ze šunky.
Podáváme s bílým pečivem.
Přípravy tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.