Roláda z dýňových semen
Semínka dýně obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Jsou to především zinek, vápník, fosfor, mangan, železo a selen. Účinky dýňových semínek podporují růst vlasů a nehtů, zlepšují též jejich kvalitu. Dokonce prý i zlepšují náladu!
Suroviny:
5 vajec
5 lžic krystalového cukru
7 lžic zelených nepražených mletých dýňových semen
1 lžička prášku do pečiva
půl lžičky mletého kardamomu (badyánu)
200 ml husté zakysané smetany
meruňková marmeláda
Postup:
Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme mletá dýňová semínka, prášek do pečiva, zvolené koření a promícháme.
Vzniklé těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně rozestřeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C do zlatavého zabarvení. Pozor, těsto je upečené celkem rychle, protože neobsahuje mouku.
Upečené těsto ještě horké srolujeme a necháme vychladnout.
Potom ho opatrně rozbalíme a odstraníme pečící papír. Těsto potřeme marmeládou, přes ni přetáhneme hustou zakysanou smetanu a opatrně zavineme.
V chladu necháme několik hodin ztuhnout.
Hotovou roládu můžeme jen pocukrovat nebo ozdobit oblíbeným krémem, šlehačkou nebo polít polevou.
Celková doba přípravy rolády je kolem 1 hodiny, bez doby potřebné k vychlazení rolády.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.