Svíčková na smetaně
O tento pokrm se vedou spory, zda pochází z české, nebo z rakouské kuchyně. Podle mého, jde o pokrm ryze český, který nechyběl a ani dodnes nechybí na žádném jídelním lístku restaurací. Ať již v restauracích vyšší cenové skupiny, či v obyčejných hospodách. Neexistuje jedna jediná chuť tohoto pokrmu, každý kuchař v něm má svůj osobitý podpis.
Suroviny na omáčku:
1 kg zadního hovězího masa
100 g slaniny
70 g sádla
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 cibule
1 lžička cukru
1 lžíce plnotučné hořčice
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka tymiánu
mletý pepř
sůl
vývar
citrónová šťáva
cukr
Suroviny na zahuštění:
300 ml kysané smetany
250 ml sladké smetany
3 lžíce hladké mouky
Suroviny na ozdobení:
citrón
brusinkový kompot
Postup:
Odblaněné, omyté a osušené maso po vlákně slaninou prošpikujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
V kastrolu rozpálíme sádlo a zpěníme v něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme hořčici, cukr a zamícháme.
Do tohoto základu vložíme maso a ze všech stran ho krátce opečeme.
Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, veškeré koření, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí.
Během dušení maso několikrát obrátíme a je-li potřeba, podlijeme vývarem. Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme, zeleninu propasírujeme a vrátíme do kastrolu. Zavaříme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku.
Na mírném ohni povaříme asi 5 minut.
Podle chuti přidáme citrónovou šťávu, cukr a sůl.
Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky. Před podáváním ozdobíme plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.
Doporučená příloha: kynutý nebo houskový knedlík.
Doba přípravy 40 minut.
Doba vaření: 1,5–2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.