Pečené kuře s nudlemi
Klasická úprava kuřete s vařenými nudlemi, to je báječná kombinace. Úplně nejlépe chutná takto připravené kuře s nudlemi domácími a s osvěžujícím kompotem.
Suroviny na čtyři porce:
1kuře o hmotnosti cca 1,20 kg
100 g másla
kmín
sůl
500 g širokých nudlí
petrželka
Postup:
Kuře očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme zevně i uvnitř a pokmínujeme. Vložíme ho do pekáče s rozehřátým máslem, podlijeme malým množstvím vody a přikryté podusíme 15 minut.
Poté odstraníme poklici, pekáč s kuřetem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C doměkka.
Během pečení kuře obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou.
Široké nudle uvaříme v osolené vodě. Měkké, ale nerozvařené nudle scedíme a okapané vložíme do výpeku z kuřete.
Posypeme nakrájenou petrželkou a promícháme.
Vhodnými doplňky jsou zeleninové saláty nebo kompoty.
Celková doba přípravy vám potrvá maximálně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.