Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří k tradičnímu vánočnímu pečivu. Traduje se, že vídeňští cukráři na počest vítězství nad osmanskými Turky začali s výrobou rohlíků a rohlíčků ve tvaru půlměsíce. Zda to je pravda, těžko dnes posoudíme. Faktem zůstává, že vanilkové rohlíčky jsou stálicí na vánočním stole. Připravené podle tohoto receptu mají nejen vynikající chuť, ale také se dobře dělají, nelámou se ani neroztékají.
Suroviny:
210 g másla
280 g polohrubé mouky
100 g mletých neloupaných mandlí nebo oříšků
70 g moučkového cukru
1 bílek
na obalení moučkový cukr promíchaný s vanilkovým
Postup:
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu ztuhnout.
Z připraveného těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky, ze kterých vytvarujeme malé rohlíčky.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Čas potřebný ke změknutí je obvykle 5–10 dnů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.