Ruský boršč
Je podzim, dny začínají být chladné a nepřívětivé a proto je dobré zahřát se dobrou polévkou. Červená řepa, která je nesmírně zdravá, je sklizená a proto se dnes pustíme do přípravy pravého ruského boršče. Existuje nepřeberné množství receptů.
Ruský boršč
Suroviny:
300 g předního hovězího masa
300 g vepřového plecka
1 cibule
160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 větší brambor
100 g vařené červené řepy (lze použít i sterilovanou)
250 g hlávkového zelí
70 g rajčatového protlaku
bobkový list
10 kuliček pepře
2 lžíce másla nebo oleje
trochu octa
trochu cukru – podle chuti, sůl
2 dl zakysané smetany
petrželka nebo kopr
Postup:
Omyté maso vložíme do studené osolené vody spolu s pepřem a bobkovým listem. Pomalu vaříme. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme vařit na kostičky nakrájený oloupaný brambor. Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou mrkev, celer a zelí. Řepu najemno nakrájíme a orestujeme ji zvlášť.
Takto připravenou zeleninu přidáme do vývaru spolu s nakrájeným masem a rajčatovým protlakem. Podle chuti okyselíme, dosolíme, případně mírně osladíme a povaříme ještě 10 minut. Každou porci posypeme najemno nakrájenou petrželkou, eventuelně koprem. Smetanu podáváme zvlášť.
Tento boršč má také vynikající vegetariánskou verzi – jednoduše vynecháme maso.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.