Bramborový koláč
Dokonalé spojení chuti brambor, másla, cibule a vajec se smetanou hraje v tomto pokrmu prim. Recept je velmi starý, pochází z první republiky. I když je starý, až ho jednou zkusíte připravit, zajisté si najde místo ve vašem jídelníčku.
- 750 g brambor
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 150 ml sladké smetany
- 3 vejce
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka mletého pepře
- sůl
- petrželka
Omyté brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca půl centimetru. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a na oleji a 1 lžíci másla ji necháme zesklovatět. Pak přidáme plátky brambor, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a drceným kmínem, promícháme a chvíli restujeme. Když plátky brambor zlátnou, přendáme je do zapékací misky, předem vymazané zbylým máslem. Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a trochu soli. Zapečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C do ztuhnutí vajec. Hotový pokrm má zlatavé zabarvení. Před podáváním posypeme petrželkou.
Takto upravené brambory podáváme především s dušeným špenátem nebo s dušenou zeleninou, s opečenou slaninou či se sterilovanou nebo čerstvou zeleninou. Bramborový koláč výborně chutná i studený.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.