Zelný závitek s hovězím masem
Dnešní recept Apetýtu bude pro milovníky masa, pracovat budeme s mletým hovězím.
Recept obsahuje i zelný list a zelí stojí za malé zastavení. Staří Egypťané mu připisovali božskou moc, používali ho jako obětní dar. Ve starověkém Řecku věřili, že léčí a posiluje tělo i ducha. Moderní věda o výživě ví, že síla zelí vychází hlavně z jeho vysokého obsahu vitamínu C.
Potřebovat budete následující suroviny:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 kg bílého zelí
- olej
- slunečnicové semínko
- 1 kg brambor
- sůl
Postup:
- Zelné listy spaříme ve slané vodě nebo v páře a naplníme je ochuceným mletým masem se slunečnicovými semínky.
- Zabalíme je a pečeme v troubě na oleji.
- Mírně podléváme vodou nebo vývarem.
- Brambory ve slupce pečlivě omyjeme kartáčkem a uvaříme doměkka.
- Vychladlé nakrájíme na měsíčky, pokapeme olejem a pečeme v troubě dozlatova.
- Závitky podáváme přelité trochou šťávy vzniklé při pečení zelí.
Náš tip: Do mletého masa můžete přidat rýži, bulgur nebo obilné vločky. Zelný list se dá použít i kysaný.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Související
-
Chilli con carne
Za apetýtovým receptem se vydáme do Čejkovic, kde to voní po bylinkách. Venkovní areál má svoji Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy i s vyhlídkou.
-
Zelné strapačky
Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem.
-
Vepřové v pepřové
Dnešní recept Apetýtu potěší milovníky masa. Připravíme si recept, který má originální název Vepřové v pepřové. Naznačuje, že budeme vařit jídlo pikantní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka