Božská kuřecí polévka
Vyzkoušejte opravdu hustou a poctivou kuřecí polévku. Ta se může klidně stát hlavním chodem. Recept nám poslala paní Jana Dvořáčková z Hodonína. Je to její oblíbená nedělní dobrota, které říká božská kuřecí.
Budete potřebovat:
- 2 kuřecí zadní čtvrtky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ½ celeru
- 1 cibuli
- 5 kuliček pepře
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- nasekanou petrželku
na krutony:
- 2 lžíce másla
- 1 větší bagetku nakrájenou na plátky nebo kostky
- 2 lžíce jemně nastrouhaného sýru
Postup:
- Do studené vody v hrnci vložíme kuřecí zadní čtvrtky, mrkev, petržel, celer, cibuli, pepř a sůl.
- Vše vaříme 40 minut.
- Vývar přelijeme přes cedník a necháme stranou.
- Mrkev, petržel a maso necháme lehce vychladnout.
- V jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a vymícháme světlou jíšku.
- Naběračkou do ní postupně a za stálého míchání vlijeme všechen vývar z masa a zeleniny, až vznikne hladký krém.
- Obereme libové kuřecí maso, nakrájíme ho a dáme do husté polévky.
- Mrkev a petržel nakrájíme na drobné kousky, přisypeme muškátový oříšek, dosolíme a necháme projít varem.
- Zasypeme petrželkou.
- Krutony připravíme tak, že do předehřáté trouby na 180 stupňů vložíme pekáč s máslem.
- Nakrájenou bagetku tam nasypame i se sýrem, promícháme a necháme opéct.
- Podáváme ideálně ještě teplé, vsypané do polévky.
Související
-
Čočková polévka s kysaným zelím
Vydatná poctivá polévka se může stát hlavním chodem. Ta, kterou vám přináší dopolední Apetýt, je s kysaným zelím.
-
Fazolová polévka z Valašska
Dopolední Apetýt nabízí recept na fazolovou polévku. Hustá a vydatná polévka zasytí i bez dalšího chodu.
-
Celerovo-hříbková polévka
Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.