Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 250 g celozrnné mouky
- 300 g škvarků
- 50 g mletých škvarků
- ½ lžičky soli, trochu kmínu
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- 1 kostku čerstvého droždí
- 80 g rozpuštěného másla
- rozpuštěné sádlo na potření šneků
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek smícháním droždí, trochy mouky, trochy vlažného mléka a cukru.
- Nechte jej 15 minut vykynout.
- Přidejte zbylé mléko, máslo, mouku, sůl, 2 žloutky a mleté škvarky.
- Vymíchejte těsto, které nechte kynout.
- Celé škvarky budete přidávat až jako náplň.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále a nakrájejte si tenké dlouhé obdélníkové placičky, které potřete rozpuštěným sádlem a plňte celými škvarkami.
- Pak je stočte do rolády, kterou ještě nakrájejte na tenké plátky.
- Šneky upravte do patřičného tvaru, položte na pečicím papírem vyložený plech, potřete rozšlehaným žloutkem a posypte kmínem.
- Pečte dozlatova.
Související
-
Pečená zelenina s klobáskou
Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.
-
Tradiční masopustní koblihy
V pondělních apetýtových receptech zveme opět do pekárny blogerky Maryny Matuszek. Ta poradí, jak péct masopustní koblihy.
-
Cizrnový salát
Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.