Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové se smaží na másle. Jsou krásně křupavé

Ve Valašském Meziříčí nás přivítala další soutěžící, Mária Křižková. Krokety plněné houbami a se zelím jsou vlastně smažené palačinky. Houby v kombinaci se zelím dodají pokrmu téměř masovou chuť. Krustička od smažení na másle pak nádherně křupne v ústech. Jídlo se hodí k jakémukoliv pití i jako chuťovka. Když přinesete krokety na stůl, potěšíte každého.

Ingredience
  • Na palačinky:
  • 250 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení
  •  
  • Na náplň:
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 hrsti sušených hub (hřiby)
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • olej na smažení
  • olej
  •  
  • Na obalení:
  • 3 vejce
  • 100 g strouhanky

Postup

Připravíme si těsto. Rozklepneme vejce a rozkvedláme. Přilijeme mléko, přidáme špetku soli a za stále kvedlání přisypáváme mouku. Těsto by mělo být řidší. Necháme odpočinout.

Mezitím si připravíme náplň. Do osolené vody dáme vařit houby a povaříme je 20 minut. Po uvaření houby přecedíme, vodu nevyléváme, budeme ji potřebovat. Scezené houby nasekáme nožem najemno.

Ze zelí vymačkáme šťávu (pro zdraví ji můžete vypít). Zelí nadrobno pokrájíme a dáme dusit na rozpálený olej také 20 minut. Po orestování přilijeme k zelí 3 lžíce vývaru z hub a necháme jej vyvařit. Směs opepříme, dosolíme.

Cibuli nakrájíme nadrobno a na másle (oleji) orestujeme dosklovata. Přidáme ji k zelí, a dále přidáme k pokrájené houby, sůl, pepř. Vše restujeme tak 5 minut.

Na přípravu palačinek rozetřeme v pánvi trochu oleje. Odpočinuté těsto pak nalijeme na pánev a z obou stran osmažíme.

Hotové palačinky naplníme nádivkou. Doprostřed palačinky položíme kopeček náplně, trochu ji rozprostřeme do stran. Potom palačinku zabalíme. Nejdříve levou a pravou stranu přehneme lehce do středu, a smotáme jako klasickou palačinku. Konce tak budou založené a nádivka se nedostane ven.

Taková palačinka je poloviční a baculatější a už je z ní kroketa, kterou důkladně obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Usmažíme na másle dozlatova.

Mária Křižková

Pochází z Polska a recept okoukala od maminky. Dělá ho i její sestra a náplně se dají obměňovat a udělat krokety třeba s masem. Mária ale maso nepreferuje. Dělá je velmi ráda a chutnají celé rodině.

Přivítala nás sladkými křehkými rohlíčky, valašskými frgály a domácími řízky. Bylo to kulinární setkání plné veselí a dobré nálady.

Mária Křižková a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo