Nová metoda stimulace srdce. Provedena první operace v Česku s unikátním kardiostimulátorem

17. únor 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Přistávací modul Nova-C společnosti Intuitive Machines na raketě Falcon 9 odstartoval z floridského mysu Canaveral. Plavidlo míří k Měsíci, kde se v rámci mise IM-1 pokusí o první soukromé přistání vůbec. V případě úspěchu také Intuitive Machines přispěje k americkému novodobému dobývání Měsíce, kde Nova-C přistane jako první americký modul od roku 1972. Modul, pro tuto misi pojmenovaný Odysseus, má poblíž lunárního jižního pólu přistát 22. února.

Vědci v Itálii objevili jeden z nejvzácnějších meteoritů. Jako teprve třetí identifikovaný na světě obsahuje extrémně vzácnou slitinu hliníku, mědi a dalších prvků. Je také teprve druhým nalezeným meteoritem, který obsahuje přírodní kvazikrystaly. To je materiál, který na rozdíl od běžných krystalů má uspořádanou, ale neopakující se strukturu. Meteorit našel sběratel na vrcholku hory Gariglione v Kalábrii na jihu Itálie.

Čtěte také

V Grónsku taje ledová pokrývka, podle studie jde o riziko pro životní prostředíV Grónsku se objevuje nová vegetace na značně velkých plochách, na kterých předtím roztála ledová pokrývka. Tyto proměny představují riziko v podobě zvýšených emisí skleníkových plynů a stoupání mořské hladiny. Výzkum uvádí, že velké plochy ledu nahradily od 80. let 20. století neúrodné skály, mokřady a keřové porosty. Tento vývoj tak mění životní prostředí.

Kardiologové z Fakultní nemocnice v Olomouci provedli vůbec první implantaci kardiostimulátoru pro takzvanou fyziologickou stimulaci srdce v ČR. Pacientkou byla devětasedmdesátiletá žena se srdeční arytmií. Jde o novou metodu stimulace srdce, která je nadějí pro mnoho pacientů s tímto onemocněním. Nové kardiostimulátory navíc disponují speciálními senzory, automatizují řadu úkonů a umožňují například vzdálené monitorování stavu.

Čtěte také

Na dně Meklenburského zálivu u německého pobřeží Baltského moře vědci objevili téměř kilometr dlouhý kamenný val. Postavili ho tam patrně lovci a sběrači před více než deseti tisíci lety, kdy ještě toto místo nebylo pod vodou. Archeologové a antropologové se domnívají, že násep mohl lidem pomoci při lovu sobů. Nic srovnatelného v Evropě neexistuje. Val složený ze stovek velkých kamenů leží zhruba deset kilometrů severozápadně od města Rerik v hloubce zhruba 21 metrů.

Výzkumníci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně navrhnou, jak lépe ochránit migrující ptáky a netopýry před auty na silnicích. Chtějí vytvořit elektronickou mapu rizikových území a navrhnout ochranné stěny podél silnic. Vědci budou v projektu Zachování bezpečných migračních koridorů pro létající obratlovce v česko-saském příhraničí zkoumat chování a aktivitu ptáků a netopýrů při přeletech různých typů ochranných stěn. Díky získaným datům budou moci doporučit stěny s největší efektivitou ochrany vůči kolizím.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související