Novodobý menhir u středočeské obce Mořinky přitahuje ezoteriky i milovníky krásné přírody

26. listopad 2023

U středočeské obce Mořinka nedaleko Karlštejna byl poslední den roku 1999 vztyčen novodobý menhir. Stojí na místě, které bylo už v dobách Karla IV. známé magickou silou a energetickým vyzařováním. Dnes tento tři metry vysoký a pět tun vážící solitér přitahuje všechny zájemce o krásnou přírodu i tajemno.

Menhir stojí na strmém kopci, který má jedinečné kouzlo a od kterého je navíc nádherný výhled do údolí řeky Berounky. Místo učarovalo i skupině nadšenců v čele s akademickým sochařem Petrem Váňou a rozhodli se originálním způsobem oslavit příchod nového tisíciletí. Na Silvestra roku 1999 dopravili na kopec vápencový kámen a vztyčili ho na samotném vrcholu.

Jde o jednolitý vápencový blok, který pochází z nedalekého lomu Mořinky. S transportem do kopce pomáhalo 130 lidí a další se cestou přidali z řad přihlížejících. Úkol to nebyl jednoduchý, využívaly se staré techniky pomocí lana a kladky. A protože se právě oslavoval příchod magického roku 2000, uložili všichni před vztyčením pod kámen své vzkazy pro budoucí generace.

Betonové křeslo láká k posezení

Kámen je ve špičce zúžený a mírně prohnutý, takže nabízí pohodlí každému, kdo se o něj zády opře a užívá si krásný výhled do údolí Berounky. Vesnička Mořinka je z tohoto místa vidět jako na dlani a nádherný je i pohled na okolní políčka a zalesněné kopce.

V těsné blízkosti menhiru je betonové křeslo, odkud je možné pohodlně pozorovat menhir i krásný výhled

Na místo, kde menhir stojí, chodívají místní i milovníci Karlštejnska od nepaměti. A tak není divu, že krátce po vztyčení menhiru na kopci přibylo i originální betonové křeslo ve tvaru dědečkova ušáku, které je za teplých dnů příjemné vyhřáté. Křeslo i ohniště v blízkosti menhiru jsou jako stvořené pro odpočinek a setkání s přáteli.

Po návštěvě menhiru je možné pokračovat dál k nedalekému lomu Velká Amerika nebo na hrad Karlštejn. Anebo se svézt lodí po řece Berounce.

Spustit audio