Nový Jičín proslavila výroba klobouků. Na 600 jich najdete na tamním Žerotínském zámku

14. prosinec 2023

Klobouky několika prezidentů nebo nejstarší dochovaný parní stroj v Česku. I takové unikáty schraňuje Žerotínský zámek v Novém Jičíně v Moravskoslezském kraji. A tak i když se na zámku nedochovalo mnoho z původního vybavení, mají jeho návštěvníci co obdivovat. Zámek stojí v centru Nového Jičína, nedaleko historického náměstí. Otevřený je po celý rok.

Jednou z mála původních věcí, která se na zámku dochovala, jsou kachlová kamna, přibližně z poloviny 18. století. „Zámek v Novém Jičíně Žerotínové sice během první poloviny 16. století přestavěli a vtiskli mu tak jeho současnou podobu. Záhy ho ale prodali. A od té doby tam už žádná šlechta nikdy nesídlila,“ vysvětluje průvodce Žerotínským zámkem Filip Kedroň, proč se v něm nedochovaly klasické zámecké interiéry.

V objektu se pak načas usídlila radnice, s nástupem třicetileté války byl využíván jako středisko místní posádky, nějakou dobu ho využívali jezuité a později třeba Tereziánská vojenská akademie. Objekt zámku sloužil tak celá staletí víceméně jako úřednické sídlo. A to se projevilo i na jeho vzhledu.

Nicméně i úředníci chtěli mít hezké pracovní prostředí. A tak tu dnes můžeme v několika místnostech obdivovat třeba zajímavé malby na stěnách. Mimochodem, zřejmě nejvýznamnější návštěvou na Žerotínském zámku byl císař, tehdy ještě následník trůnu Karel I. s manželkou Zitou v roce 1912.

Průvodce Filip Kedroň stojí u nejstaršího dochovaného parního stroje v Česku

Zámecký parní stroj

Významnou památkou je na Žerotínském zámku parní stroj. Jde patrně o nejstarší dochovaný parní stroj v Česku. Vzácný technický kousek vážící asi 600 kilogramů pochází z třicátých let 19. století. Stojatý jednoválcový stroj z litiny má ozdobné hlavice výztužných sloupků, takže se nejedná o žádnou sériovou výrobu. Používaný byl v Novém Jičíně, v textilce továrníka Döppera.

Hlavním turistickým lákadlem Žerotínského zámku je jednoznačně expozice klobouků s názvem Nechte na hlavě. Věnována je jí největší část výstavních prostor. Celá kolekce je zaměřena na vývoj kloboukové módy. Čítá více než 600 kusů, které byly vyrobeny právě v Novém Jičíně. K vidění jsou i klobouky prvních dvou československých prezidentů, T. G. Masaryka a Edvarda Beneše. A zhruba stovku klobouků si lidé mohou i vyzkoušet a v improvizovaném fotografickém ateliéru se s nimi zvěčnit na památku.

V Rytířském sále je momentálně k vidění výstava Krásné Vánoce

Část expozic je věnována také místnímu regionu Kravařsko nebo historii Nového Jičína. Zámek, který byl kdysi sídlem Žerotínů, je dnes zázemím Muzea Novojičínska. Aktuálně je na zámku v Rytířském sále k vidění výstava Krásné Vánoce. Vystavený je i vyřezávaný polychromovaný betlém ze sbírek muzea. Jde o cennou památku od lidového řezbáře Bernharda Beilnera, který tvořil v 19. století a pocházel z nedalekého Bílovce. Betlém tvoří téměř dvě stě figurek.

Spustit audio