O díle Chaima Potoka

22. červenec 2007

Zítra uplyne pět let od smrti vynikajícího amerického židovského spisovatele Chaima Potoka.

Chaim Potok se narodil 17. února 1929 v New Yorku v rodině židovských přistěhovalců z Polska. Jeho pravlast se ostatně odráží i v jeho neamerickém jméně. Dětství a mládí strávil v ortodoxním židovském prostředí. Vystudoval židovskou náboženskou školu ješivu, poté Židovský teologický seminář a stal se rabínem. Při práci na své disertaci strávil rok 1965 v Jeruzalémě a zde začal psát svůj první román Vyvolení. Kniha vyšla v roce 1967 a je typická pro celé Potokovo dílo: Prolíná se v něm boj chasidských Židů za duchovní přežití v moderní Americe a téma vzpoury mladých lidí proti ortodoxnímu prostředí. Ve Vyvolených je tento konflikt znázorněn v příběhu dvou chlapců, z nichž první je synem rabína, vůdce chasidské komunity, zatímco druhý synem asimilovaného Žida. Rabínova syna to táhne kamsi ven z ortodoxního prostředí, druhého chlapce naopak čím dál víc přitahuje chasidský svět...

Řada Potokových knih vyšla i v češtině. Kromě Vyvolených jmenujme alespoň Jmenuji se Ašer Lev, Dar Ašera Leva, Na počátku, Já jsem hlína. Zatímco jiní známí američtí židovští autoři jako Bernard Malamud, Philip Roth nebo Saul Bellow byli náboženští skeptici, Potok psal z pozice židovské tradice. Dařilo se mu oslovit židovské čtenáře, kteří hledali cestu ke svému společenství, ale otevřel též židovský svět i nežidům. Potok současně po celý život působil jak v chasidském, tak i univerzitním prostředí, úspěšně se mu dařilo spojovat oba světy. Ojedinělým - a přitom úspěšným - pokusem spojit profesi historika a spisovatele-vypravěče se stala Potokova kniha Putování zasvěcená židovským dějinám od jejich počátku 20. století až do jeho druhé poloviny.

Logo

Česky začaly knihy Chaima Potoka vycházet až po roce 1989 a dočkaly se velkého čtenářského zájmu. Chaim Potok zemřel před pěti lety, 23. července 2002. Spolu s Isaakem Bashevisem Singerem je tvůrcem, který nám v moderní literatuře nejplastičtěji přibližuje autentický židovský svět.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio