Obnova rašelinišť v Krušných horách. Rozhovor s politoložku a spisovatelku Eugenii Trützschler

6. říjen 2023

Letos jsme si připomínali 55 let od konce Pražského jara, které ukončila invaze vojsk Varšavské smlouvy. U příležitosti tohoto výročí uspořádala Saská kontaktní kancelář v Praze konferenci. Organizovala ji Eugenie Trützschler.

Jde o rodačku z Prahy, která ale už dlouho žije nedaleko durynského Výmaru. Po sovětské okupaci Československa odešla do Bavorska, kde vystudovala politologii. Pak vyučovala němčinu pro cizince, později v Durynsku pracovala také ve státní správě, angažovala se v procesech spojených s rozšiřováním EU na východ, je také členkou PEN klubu. Tuto zajímavou ženu jsme nemohli nepozvat k našemu mikrofonu.

Druhá část Sousedů patří Krušným horám. V poslední době se na jejich hřebenech, na česko-německé hranici obnovují původní rašeliniště. Ta byla v minulosti vysoušena kvůli pěstování smrků. Jak se ale ukázalo, rašeliniště jsou zásadní pro dobré fungování ekosystému Krušných hor.

K obnově rašeliniště dochází i nedaleko Johanngeorgenstadtu v lokalitě Butterwegmoor nedaleko hranic. Podívat se tam byli kolegové z naší partnerské stanice MDR.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio