Oborou v Hájku se prohánějí stáda daňků a muflonů. Vydat se za nimi můžete po naučné stezce

10. březen 2021

Na okraji obce Hájek na Karlovarsku najdete stejnojmennou oboru. Byla založena už v roce 1969 a projít se v ní můžete po naučné stezce. Kromě pozorování početných stád lesní zvěře se tu můžete kochat krásnou okolní přírodou a načerpat klid ze zdejších lesů.

Obora Hájek se rozprostírá mezi obcemi Hájek, Sadov a Velký Rybník a zaujímá úctyhodnou plochu 418 hektarů. Největší část zabírají převážně jehličnaté lesy, další významnou část tvoří louky a nakonec také vodní plochy.

Stádo daňků v oboře Hájek

Dřevěné ploty rozdělují území obory na tři části. První z nich je určena vysoké zvěři, konkrétně daňkům. V druhé najdete početné stádo muflonů a třetí část patří divokým prasatům.

Napříč oborou vede přes pět kilometrů dlouhá naučná stezka. Na její trase jsou čtyři zastavení s informačními tabulemi, které pojednávají o zdejší fauně a floře. Celá trasa vede po asfaltové cestě a je nenáročná. Projít ji tak pohodlně můžete třeba i s kočárkem nebo malými dětmi přibližně za dvě hodiny.

Chcete-li během procházky hájeckou oborou spatřit stáda lesní zvěře, máte relativně velkou šanci v okolí krmelců, kolem kterých trasa naučné stezky prochází. Nezapomeňte ale, že byste se měli chovat tiše, abyste zvířata nevyplašili. Kromě toho není dovoleno pohybovat se mimo vyznačené stezky.

Do obory Hájek se můžete dostat několika branami. Přístupná je celoročně. Otevírací doba je však omezena. V zimním období (od října do dubna) je vstup povolen mezi 10. a 15. hodinou. V letním období (od května do září) je tato doba prodloužena o tři hodiny – tedy od 9 do 17 hodin. Oboru i stezku spravují Lesy ČR s.p., lesní správa Horní Blatná.

Spustit audio