Obyvatelé Svobodných Dvorů si oddychnou - u dálnice rostou protihlukové stěny

5. červenec 2023 09:30

Podél dálnice D11 u Hradce Králové začínají růst protihlukové zdi. Zhruba tři kilometry stěn mají pomoci ke klidnějšímu životu obyvatelům hradecké místní části Svobodné Dvory.

Ředitelství silnic a dálnic začalo s instalací protihlukových stěn v úseku dálnice D11 u Hradce Králové. Jejich vybudování bude stát 97 miliónů korun a jsou součástí slibu, který ŘSD dalo městu a kraji už před pěti lety. Tehdy se zavázalo hluk změřit a případně ho omezit.

Se začátkem prázdnin začalo Ředitelství silnic a dálnic situaci řešit a podél dálnice aktuálně roste několik úseků protihlukových stěn, v součtu měří zhruba tři kilometry.

Na dálnicic D11 budou protihlukové zdi

Hluk je opravdu nepříjemný, popisuje Tomáš Merta z Komise místní samosprávy: „Pokud fouká od západu, což fouká většinu roku ve Svobodných Dvorech, tak je intenzita hluku samozřejmě větší. Cítit je to hlavně v zimě, kdy není vegetace. Hluk proto slyší i domy, které jsou od dálnice vzdálenější." 

Na dálnicic D11 budou protihlukové zdi

Ředitelství silnic a dálnic na vlastní náklady zpracovalo hlukové studie, dokonce s výhledem až do roku 2050. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla nebude omezení nijak dramatické. V obou směrech dálnice budou dál k dispozici řidičům dva pruhy, jen budou užší a zmizí pruh odstavný. Úsekem je tedy potřeba projíždět pomaleji a opatrněji, ale na podobná omezení jsou řidiči na dálnicích už zvyklí. 

autoři: Tomáš Lörincz , FRE
Spustit audio

Související