Oprýskaný nátěr na starém dřevěném plotu lze řešit, stejně tak i drátěný plot může vypadat jako nový

19. červenec 2021

Nový plot je krásný, máme z něj radost, ale aby pořád pěkně vypadal, je potřeba se o něj také starat. Pokud na něj pozapomeneme, není nic ztraceno. Jak na staré popraskané nátěry poradil malíř-lakýrník Josef Béhm.

„Dřevo by mělo byt vyschlé. Zkontrolujeme, jestli tam někde není smola, kterou je třeba odstranit. To jde nejlépe nahřátím, popřípadě nějakým agresivním ředidlem nebo štětečkem tu smolu dostat ven. Poté je potřeba ten kousek dokonale vybrousit, a pak už lze natírat,“ vysvětluje Josef Béhm.

Dnes je v drogeriích spousta materiálů, které jsou vhodné na natírání dřevěných ploch. Pokud byste natírali plot, v první řadě použijte napouštěcí materiál, který se do dřeva dokonale vsákne.

Napouštědla jsou už dnes také zabarvená. „Máme hromadu odstínů. Proto je dobré volit napouštěcí materiál už v odstínu, který chceme,“ říká odborník.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Potom může následovat syntetická barva, nebo vodou ředitelné nátěrové hmoty. Čím déle barva na dřevě schne, tím je to lepší, protože se více vsákne do hloubky dřeva. Nenatírejte na prudkém sluníčku, kdyby nátěr uschnul příliš rychle, může se stát, že se začne odlupovat. Dřevěný plot lze natřít lazurou nebo barvou.

Na kovových plotech je potřeba zbavit se rzi

U plotů z pletiva nebo kovu je potřeba nejdřív odstranit rez. Pokud je rez hrubší, je zapotřebí ji dokonale odstranit. Dříve se kovové materiály natíraly tak, že se používala základní barva, a pak následoval syntetický materiál. „Vývoj jde ale dopředu, takže už máme nátěrové hmoty, které jsou dva v jednou nebo tři v jednom. Ta barva obsahuje látku, která nám zamezí vzniku nebo rozšíření té koroze. Je to jako základní barva i jako vrchní barva,“ uzavírá lakýrník.

A ještě jeden tip – na natírání je nejvhodnější štětec. U železných plotů zkuste na pletivo i bránu váleček a štětec pouze tam, kam se váleček nedostane.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio