Ořechové řezy
Perfektní moučník neodolatelné chuti pochází Maďarska. Maďarská kuchyně a její vynikající moučníky jsou velice populární a proslavené po celém světě. Tyto ořechové řezy to potvrzují. Zpestřeme si jimi sváteční dny letošních Velikonoc.
- Suroviny na těsto: 8 bílků
- 300 g moučkového cukru
- 300 g mletých vlašských ořechů
- Suroviny na krém: 8 žloutků
- 200-250 g moučkového cukru nebo jemného krystalu
- 3 lžíce hrubé mouky
- 400 ml mléka
- 250 g másla
- 1 vanilkový cukr
- rum
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
- čokoládová poleva
Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně zašleháváme cukr. Nakonec lehce vmícháme mleté vlašské ořechy.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, pomazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C do zrůžovění.
Upečené placky spojíme krémem a povrch ozdobíme šmouhami z čokolády. Moučník je křehký, krájíme ho ostrým nožem.
Postup přípravy krému:
Z mléka, vanilkového cukru a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout.
Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Když hmota zesvětlá a zvětší svůj objem, zašleháme do ní studenou kaši.
Ochutíme rumem a ještě jednou našleháme, aby byl krém nadýchaný.
Příprava tohoto moučníku trvá přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.