Otfried Preußler by oslavil 100 let. V Sasku výrazně vzrostl počet nehod cyklistů

20. říjen 2023

Tentokrát uslyšíte závěr třídílného povídání s paní Marií Malivánkovou – Waskovou, spoluautorkou nové knížky o historii města Úterý. Minule jsme si povídali právě o dějinách Úterý, tentokrát to bude o osudech rodiny Waskových.

Letos si připomínáme 100. výročí narození oblíbeného autora dětských knížek, Liberečana Otfrieda Preußlera. Narodil se 20. října 1923 v Liberci v rodině učitelů.

Jeho otec putoval po českých zemích a sbíral lidové příběhy a byl tak spolu s babičkou Dorou, vypravěčkou pohádek a báchorek, jedním z důležitých základů pozdější Preußlerovy spisovatelské dráhy.

Po službě ve Wehrmachtu a zajetí byl Preußler vysídlen do Bavorska. V nové vlasti začal působit jako učitel, zároveň psal pro místní noviny a také povídky pro dětský rozhlas.

Od roku 1970 už se živil jen jako spisovatel. Napsal celkem 32 knih pro děti, které byly přeloženy do více než 50 jazyků. V Čechách asi nejznámější je Anděl v kulichu, Krabat a Malá čarodějnice.

Na závěr máme příspěvek od kolegů z naší partnerské rozhlasové stanice MDR o tom, že v Sasku se značně zvýšil počet nehod cyklistů. Proč to tak je, vysvětlil zástupce saského ministerstva vnitra.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio