Ovocný chléb s jablky
Tento chlebíček může zpestřit i váš sváteční stůl. Navíc jde o pochoutku velice zdravou, plnou jak vitaminů, tak především minerálních látek, které jsou uložené v ořechách a v sušeném ovoci, hlavně ve švestkách. Pravda je, že je tento recept dost nákladný, ale Vánoce máme přeci jen jednou do roka.
Suroviny:
1 kg jablek
200 g rozinek
200 g ořechů (lískových, vlašských nebo mandlí)
200 g sušeného ovoce (brusinky, fíky, datle, švestky, meruňky)
500 g hladké nebo polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
mletá skořice a rum podle chuti
Postup:
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme rozinky, skořici a rum, zamícháme a necháme 3 hodiny odležet.
Sušené ovoce a ořechy necháme vcelku, jen ty největší kusy překrojíme a dobře nasucho promícháme. Přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a proleželá nastrouhaná jablka s rumem a skořicí. Dobře promícháme a z těsta utvoříme dva bochánky, které přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 1 hodinu při 180 °C.
Ovocný chléb podle tohoto receptu vydrží dlouho vláčný.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny (bez doby potřebné k proležení jablek).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.