Panny hrály v kostky a shodily se z mostku. V jihočeském Bošilci jsou ale dva

30. srpen 2016
Česko – země neznámá

„Na tom bošileckym mostku, hrály tam dvě panny v kostku.“ Tak začíná lidová písnička, kterou si přinejmenším v hodinách hudební výchovy zazpíval každý z nás. Melodie i text jsou triviální, ale se samotným mostkem to tak snadné není. V Bošilci na Českobudějovicku mají totiž mostky dva.

První můstek najdete v centru obce. Má jeden oblouk a stojí nad výpustí Bošileckého rybníka. Nedaleko mostu prý stávala Knížecí hospoda, do které se jezdila bavit honorace z nedaleké Třeboně a o hráčské scény a rvačky proto na mostku nebyla nouze.

Druhý most vznikl v letech 1753 až 1755 při stavbě bývalé císařské silnice z Českých Budějovic do Prahy. Až do roku 1992 po něm vedla hlavní silnice, která pak byla přeložena o sto metrů na jihovýchod.

Kamenný most stojí půl kilometru za obcí a má dva oblouky, čili je takzvaně renundační. Znamená to, že pod jedním obloukem teče voda, v tomto případě Bukovský potok. Druhý oblouk pak slouží jako propust v případě povodní. Je ale docela dobře možné, že hra v kostky dvou panen se nakonec odehrála tady. Zde by, na rozdíl od prvního mostu, vzájemné svržení obě slečny nejspíš přečkaly bez větší úhony.

Pokud se do Bošilce na mostky vydáte, můžete využít cyklotrasu z Veselí nad Lužnicí do Ševětína. Trasa měří něco přes dvacet kilometrů a Bošilec leží zhruba v její polovině. Cyklotrasa vede rovinatou krajinou po málo frekventovaných silničkách.

Bošilecký mostek na bývalé císařské silnici

Do Bošilce je ale možné dojet i vlakem. Ze zastávky Dynín to je ke každému z mostků necelý kilometr. Oba mosty od sebe odděluje železniční trať, rozestavěná dálnice D3 a mezinárodní výpadovka E55. Zatímco přes první dvě překážky vede silniční most, silnici E55 je potřeba překonat s nejvyšší obezřetností pěšky. K mostu z 18. století se potom už dá pohodlně dojít po zarůstající bývalé císařské silnici, která je dodnes obstojně vyasfaltovaná.

autor: Filip Černý
Spustit audio