Pašijový příběh očima starých mistrů ožívá v kostele Nejsvětější Trojice v Chlumci nad Cidlinou

20. březen 2024 08:02

V kostele Nejsvětější Trojice v Chlumci nad Cidlinou ožívá příběh plný bolestí, ale zároveň i naděje a vítězství nad smrtí. Pašijový příběh očima starých mistrů, tak chlumečtí muzejníci pojmenovali výstavu, kterou mohli uspořádat i díky vstřícnosti místní římskokatolické farnosti. 

Ve všedních dnech se s příběhem seznamují školáci i předškoláci z regionu. Děti ze Základní a Mateřské školy z Lovčic tam zastihla redaktorka Vlaďka Wildová.

Podle reakcí žáků z lovčické základní školy, i jejich učitelek, se záměr chlumeckých muzejníků s "oživlými" plátny starých mistrů povedl. S Pašijovým příběhem v kostele Nejsvětější Trojice v Chlumci nad Cidlinou se může seznámit i veřejnost. A to na Květnou neděli 24. března od 15 a od 16 hodin. Zvou vás ředitelka chlumeckého muzea Helena Krátká a Vlaďka Wildová.

Čtěte také

V Městském muzeu Loreta pracují v současné době tři zaměstnanci. Ani jeden z nich nemá plný pracovní úvazek, tak je pozoruhodné, co dokážou vytvořit. Pašijový příběh tak názorně předávají školním i předškolním dětem. Podle muzejníků jsou to především „přespolňáci“. Některé školy se k nim i vrací, třeba Základní škola z Kolína.

„U výjevu Poslední večeře Páně, tam jsme využili stoly, které jsme prostřeli a účastníky večeře jsou pak vystříhané postavy. K této instalaci se váže úsměvná příhoda: říkali jsme si, že využijeme maximálně dva stoly, to je až až. Když jsme přinesli vytištěnou kopii večeře, tak postavybyly hodně malinké. Chtěli jsme, aby byly v životní velikosti, stůl je tedy nakonec dlouhý přes pět metrů.“

Ježíš jako hrdina. Proč pozval na večeři i Jidáše?

Školáci a předškoláci ze sousední obce Lovčice na výstavě takřka ani nedutali. Příběh, který jim vyprávěla a výjevy dokládala Helena Krátká, je zjevně zaujal. Vadila jim zrada i nespravedlnost. Překvapeně reagovali na „zmrtvýchvstání“, ptali se, proč je Ježíš neviditelný a kdy a pro koho tedy viditelný je.

Čtěte také

Lámali si hlavu i nad tím, proč Ježíš pozval na večeři i Jidáše, když už předem věděl, že právě on ho zradí.

„Názornost je důležitá. Stále se opakuje, že Evropa má křesťanské základy, ale bohužel spousta dětí neví, o čem velikonoce jsou. Málokdo jim to řekne doma, ve škole se to také nedozvědí, tak jsem si říkala, že snad tu mezeru vyplní naše muzeum při výstavách v kostele. A podle reakcí vidíme, že je to opravdu zajímá. Je to něco nového, tak proto tak pěkně poslouchají. Křesťanské náměty jsou i na většině historických vyobrazení v galeriích nebo na zámcích, tak už do budoucna budou vědět, co na takových obrazech je,“ doplňuje Helena Krátká.

Spustit audio

Související