Vlastivědné muzeum v Železnici kvete jarem. Výstava Zdobené kraslice nabízí i velikonoční pohlednice

12. březen 2024 08:36

Beránek už je upečený, ze staré almary voní perník, pšeničná zrna propichují svými klíčky půdu v misce a pod rukama se rodí něžné madeirové kraslice z husích vajec. Nová výstava "Zdobené kraslice", jejíž součástí jsou i sbírkové velikonoční pohlednice, se otevřela vstříc jaru a nejdůležitějším církevním svátkům v roce. 

A tuto příležitost si v doprovodu muzejnic Zdenky Breuerové a vedoucí Vlastivědného muzea v Železnici Simony Hrabalové nenechala ujít ani redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Uvidíte kraslice z muzejního fondu, ze sbírky Muzea východních Čech v Hradci Králové a od řady řemeslných tvůrců z regionu zhotovené či zdobené různými technikami - voskem, slámou či batikou, vyškrabované, vrtané, malované, háčkované, drátované, šité a jiné. Dále výběr pohlednic s velikonoční tematikou z Regionálního muzea v Litomyšli a ze sbírky Bohuše Uhlířové z Ústí nad Orlicí.

Srdečně zveme i na přednášku s promítáním TRADIČNÍ LIDOVÁ STRAVA A ZVYKOSLOVÍ V OBDOBÍ VELIKONOC, se kterými vás v úterý 12. března od 17 hodin ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici seznámí PhDr. Vladimíra Jakouběová z Muzea Českého ráje v Turnově.

Železnické muzejnice při přípravě doplňků výzdoby

Na přednášce se například dozvíte, od kdy se u nás peče na Velikonoce mazanec, proč se peče beránek či ptáčci nebo co je to vrkoč a řadu dalších zajímavých informací.

Vedoucí Vlastivědného muzea v Železnici na Jičínsku Simona Hrabalová navíc každý čtvrtek od 13 do 18 hodin až do Velikonoc předvádí zdobení madeirových kraslic. Výstava Zdobené kraslice je v otevírací době železnického muzea přístupná až do 5. dubna.

Spustit audio

Související