Pečený hruškový čaj se zázvorem

Recept na pečený čaj získal Patrik Rozehnal v Hotelu Farma ve Služátkách u Pelhřimova na Vysočině. V tamní restauraci a kavárně využívají kvalitní suroviny, poctivou práci a vše dělají s láskou. Jejich velkou chloubou jsou ryby z vlastní produkce, které nabízí od jara do podzimu podle aktuální nabídky. Sami si pěstují ovoce a pak z něj dělají domácí marmelády, koláče, dorty a pečený čaj.

Zimní čas vybízí k zahřátí s nejen dobrým jídlem, ale také horkými nápoji. Jedním z nejoblíbenějších je čaj. Jeho pravlastí je Čína a do Evropy se dostal až na začátku sedmnáctého století. Na rozdíl od novověku, kdy se pil jen zelený a později také černý čaj, máme dnes na výběr mnoho dalších druhů od klasických černých, ceylonských a zelených čajů až po v současnosti módní kvetoucí a pečené čaje, které znaly už naše babičky. Jeden ze starých receptů nám prozradili i v kavárně hotelu Farma.

Pečený hruškový čaj se zázvorem:
čerstvé prvotřídní hrušky (asi ½ kg), lžíce cukru, špetka skořice, špetka hřebíčku, stopička rumu, čerstvý zázvor, lžíce medu, panáček hruškovice

Čaj a jeho příprava

Postup:
Hrušky se oloupou, zbaví jádřinců, nakrájí na větší kostky. Zasypou se skořicí, hřebíčkem, lžící cukru a přidá se trochu rumu. Vše se dá do trouby na plech a peče se asi 2 hodiny při 180˚ C až se hmota lehce zpeče. V případě potřeby lehce podléváme vodou. Pak vyndáme z trouby a buď dáme do sklenic a zavaříme, nebo můžeme rovnou servírovat s trochou nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičkou medu a stopičkou hruškovice.