Planetární stezka v Novém Hradci Králové provede zájemce po naší sluneční soustavě

20. březen 2014
Česko – země neznámá

Pokud se chcete vydat na procházku do přírody a ještě se něco užitečného dozvědět, rozhodně nevynechejte putování po Planetární stezce, která vás vedle krásné přírody Nového Hradce Králové a městských lesů provede i po naší sluneční soustavě. Planetární stezka je vlastně její model, avšak v poměru 1:1 miliardě.

Od Slunce, které na začátku trasy před Hvězdárnou měří v průměru 1,5 metru, dojdete po asi 50 metrech k nejmenší planetě Merkuru. Musíte být velmi pozorní, abyste ji vůbec našli, protože při zachování měřítka je tu zmíněná planeta jen coby půlcentimetrová kulička. Najdete ji ale na vrcholu tabulky s popisem. Planetární stezka je dlouhá 6,5 kilometru a má celkem 13 zastavení.

Zvolenému měřítku odpovídají i rozměry těles i vzdálenosti, které mezi nimi musíte ujít. Od nejmenšího Merkuru ujdete dalších pár desítek metrů a najdete naši Zemi. Ta je ovšem také maličká - má jen 13 milimetrů v průměru a v její blízkosti obíhá půlmilimetrový měsíc.

Můžete se zkusit pohybovat rychlostí světla, ovšem v poměru 1:1 miliardě

Návštěvník si tak může udělat představu o skutečných vzdálenostech ve vesmíru. A třeba i o čase, pokud dodržíte pokyny průvodců a zvolíte k přesunu mezi planetami i správnou rychlost – tedy rychlost světla. V tom případě se v tomto modelu sluneční soustavy musíte pohybovat krokem, tedy spíš pomalým sunem, o rychlosti 0,3 metru za sekundu. A tak by vám například cesta od Slunce k nejbližšímu Merkuru trvala 8 minut.

To ale samozřejmě žádný návštěvník nakonec nedodrží, a tak se procházka sluneční soustavou, která vede krásnými loukami, lesem, okolo rybníků až k Lesnímu hřbitovu, dá zvládnout za necelé dvě hodiny i se 13 zastaveními.

Planetární stezka - Slunce

Cestou potkáte vedle modelů planet naší sluneční soustavy třeba i Halleyovu kometu, ovšem i ta je tak maličká, že si na hrot tabulky skoro musíte vzít lupu.

U rybníku jménem Datlík je zase Saturn, tady má model v průměru asi 12 centimetrů a co zaujme na první pohled – chybí mu prstenec. Ten sice zpočátku měl, ale bylo to bohužel první, co zničili vandalové. Pracovníci hvězdárny už mu ho nakonec nevrátili a návštěvníkům naopak vysvětlují, že prstenec je ve skutečnosti pás široký jen několik stovek metrů, takže při zachování měřítka 1:1 miliardě by tu vlastně stejně nebyl vidět.

Celá trasa planetární stezky je dobře sjízdná i na kole, a tak je možné spojit prohlídku naší sluneční soustavy i se sportem. Více se o Planetární stezce dozvíte na adrese www.astrohk.cz.

Spustit audio